nieuws

Evacuator takelt mensen uit brandend gebouw in veiligheid

bouwbreed

Een lier met een intelligente rem: daarmee zegt Eugene Verstegen van Evacuator WorldWide uit Uden mensen uit een brandend gebouw tot 300 meter hoog te helpen.

De Evacuator is vooralsnog het enige vluchttoestel ter wereld wat mensen in een ‘evacuatieharnas’ aan een kabel tot maximaal 300 meter lang langs de gevel naar de veiligheid van het maaiveld brengt. Dat gebeurt met een snelheid van 1 meter per seconde. Een centrifugaalrem houdt dit tempo constant, ongeacht het gewicht tot ver boven de werklast. “De kabel is één keer te gebruiken”, zegt Verstegen. “Na een evacuatie wordt een trommel met een nieuwe kabel in de Evacuator geplaatst.”

In de periode dat het prototype werd gebouwd beproefden de ontwikkelaars een systeem dat de kabel terug oprolt voor hergebruik. Dat bleek gevaarlijk, zegt Jan-Willem Larmit van Mennens Dongen die de Evacuator installeert: “Zo’n lange kabel rolt niet altijd netjes strak terug op. De kabel kan zich dan tussen de windingen op de spoel klem trekken en niet meer afrollen.”

Verstegen ontwikkelde met zakelijke partner Joris Veeger drie versies van het evacuatiesysteem. De eerste helpt mensen tot 50 meter hoogte ontsnappen. Deze uitvoering heeft vier kabelrollen. Elk daarvan brengt vier mensen tegelijk naar beneden. De tweede werkt tot een hoogte van 140 meter en heeft twee rollen. De derde komt met één spoel tot 300 meter.

Verankeringen

De Evacuator komt onder bijvoorbeeld een venster te zitten. Zes gecertificeerde verankeringen die elk worden getest fixeren het toestel van 65 bij 32 bij 27 centimeter in de wand of de vloer. Een verzegelde kap sluit het inwendige af van de buitenwereld. Als de nood aan de man is wordt de kap verwijderd en de kabel(s) over het kozijn getrokken. De ontsnappingskabel loopt door een omhulsel dat voorkomt dat de kabel zich in het kozijn ‘vastzaagt’.

De 5 millimeter dikke ontsnappingskabel is gemaakt uit hoogwaardig staal en heeft een vijfvoudige veiligheid op de werklast. “Anders dan bijvoorbeeld een kabel uit kunststof garen neemt de stalen variant niet de vorm van de spoel aan”, zegt Verstegen. “De staalkabel blijft gegarandeerd in vorm en is niet gevoelig voor veroudering.” De garantie vergt dat het toestel elk jaar wordt gecontroleerd.

Het toestel is niet overal te gebruiken, zegt Larmit: “Als in een gevel bijvoorbeeld scherpe obstakels zitten helpt het de evacué’s van de wal in de sloot.” Waar het wel kan, krijgen de gebruikers een training. Die moet ze onder meer van de angst afhelpen om uit het raam naar buiten te gaan.

Verstegen en Larmit demonstreren de Evacuator dezer dagen in Londen op de International Tall Building Fire Safety Conferentie. Op 3 juli gebeurt hetzelfde bij het provinciehuis in Den Bosch.

Reageer op dit artikel