nieuws

‘Europa wordt in de bouw met de dag belangrijker’

bouwbreed Premium

onderkop De sector wordt steeds Europeser, stelt De Vries tijdens de door hem voorgezeten redactievergadering van Cobouw. “We kijken naar Europa als het gaat om wetten, regels en normen, maar ook het opengooien van de grenzen heeft zijn effect op de sector. Voor je het weet staan er allerlei bedrijven op de bouwplaats waar we […]

onderkop

De sector wordt steeds Europeser, stelt De Vries tijdens de door hem voorgezeten redactievergadering van Cobouw. “We kijken naar Europa als het gaat om wetten, regels en normen, maar ook het opengooien van de grenzen heeft zijn effect op de sector. Voor je het weet staan er allerlei bedrijven op de bouwplaats waar we tot nu toe nog niet mee te maken hadden.”

De afgelopen jaren is er wat dat betreft veel veranderd, stelt de bestuursvoorzitter van BAM. “Een jaar of 25 geleden hadden we een kantoor in Amsterdam. Vanuit daar werkten we strikt lokaal. Onze utiliteitsbouw-mensen kwamen het Noordzeekanaal amper over. Buiten de hoofdstad, in Zuid-Limburg of Noord-Holland bijvoorbeeld, had je anderen die de markt in handen hadden.” Dat is inmiddels wel anders. “Voor ons, en voor veel bouwbedrijven, is Nederland gewoon één markt geworden. Datzelfde zie ik de komende jaren ook op Europees niveau gebeuren.”

Misschien geldt dat voor grote bouwconcerns meer dan voor het midden- en kleinbedrijf, geeft De Vries toe. “Maar ook als kleinere ondernemer moet je Brussel goed volgen. Bovendien is het verstandig om ontwikkelingen buiten de landsgrenzen goed in de gaten te houden. Al is het maar om er van te leren.”

Europa is belangrijker dan vaak wordt gedacht, wil De Vries maar zeggen. Cobouw zou daarom wat vaker over internationale onderwerpen mogen berichten, vindt hij. “Zo hoorde ik pas bij één van onze Belgische bedrijven dat men in Brussel praat over het opknippen van grotere projecten.” Deze maatregel moet het mkb bij aanbestedingen een grotere kans geven. “Dat zit dus blijkbaar ergens in een pijplijn. Het is volgens mij niet haalbaar, je gaat een brug niet in tien deelprojecten opdelen, maar ik wil er wel van op de hoogte zijn.”

Ook brancheorganisatie Bouwend Nederland zou zich wat hem betreft meer op Europa en de Europese politiek moeten richten. “Als ik wat aan te merken had op Bouwend Nederland, dan zou het dat zijn.”

onderkop

onderkop

Reageer op dit artikel