nieuws

EU-Hof legt leden kartel in houdgreep

bouwbreed Premium

Dat kartels schade aanrichten, is zowel theoretisch als praktisch wel bewezen. Door markten te beschermen en te verdelen is de prikkel om efficiënt te werken verdwenen en bovendien kunnen prijzen gemanipuleerd worden. Dat daar hoge boetes voor worden gegeven door de Europese kartelwaakhond is evenmin een geheim. Zo kreeg in 2007 het zogenoemde liftenkartel bestaande […]

Dat kartels schade aanrichten, is zowel theoretisch als praktisch wel bewezen. Door markten te beschermen en te verdelen is de prikkel om efficiënt te werken verdwenen en bovendien kunnen prijzen gemanipuleerd worden. Dat daar hoge boetes voor worden gegeven door de Europese kartelwaakhond is evenmin een geheim. Zo kreeg in 2007 het zogenoemde liftenkartel bestaande uit Kone, Otis, Schindler en ThyssenKrupp een boete van bijna een miljard euro.

Die mededingingszaak heeft nu ook een civielrechtelijk staartje gekregen voor de kartelleden. De Ö sterrreichische Bundes Bahn Infrastruktur ( Ö BB), de Oostenrijkse ProRail dus, heeft naar aanleiding van die boete een zaak aangespannen tegen de vier. Ö BB denkt zeker te weten dat het kartel ook gezorgd heeft voor hogere prijzen bij andere leveranciers dan de kartelleden. De afgelopen jaren zijn er flink wat liften en roltrappen ingekocht en niet alleen bij de kartelleden.

Ö BB stelde zich op het standpunt dat een kartelbuitenstaander haar in het kielzog van de praktijken van het kartel duidelijk hogere prijzen in rekening heeft gebracht dan onder normale mededingingsvoorwaarden mogelijk zou zijn geweest. De schade zou 1,8 miljoen euro bedragen hebben die ÖBB graag van de kartelleden wil terugkrijgen.

Volgens het Oostenrijkse recht is het onmogelijk om niet-kartelleden aan te spreken. Het Hooggerechtshof waar dit nu speelt, heeft nu het Europese Hof gevraagd of het absolute verbod op schadeverhaal in dit soort gevallen wel mogelijk is volgens het Europese recht. Het EU-Hof heeft nu laten weten dat een dergelijk verbod niet kan, maar dat dit soort paraplu-effecten zoals ze genoemd worden, kartels net zo hard aan te rekenen zijn en dus voor schadevergoeding door de kartelleden in aanmerking moeten kunnen komen. “Als een kartel het effect heeft dat concurrenten hun prijzen verhogen, kunnen de leden van het kartel aansprakelijk gesteld worden voor geleden schade”, zeggen de rechters.

Claimcultuur

Met deze uitspraak heeft het EU Hof de aansprakelijkheid van kartelleden fors uitgebreid. Opmerkelijk daarbij is dat voor het eerst het EU-Hof voorloopt op de Verenigde Staten. Daar liggen van lagere rechters verschillende uitspraken over ‘umbrella effects’. Het wachten is echter nog op een uitspraak van de hoogste federale rechter. En dat terwijl de claimcultuur aan gene zijde van de Atlantische Oceaan aanzienlijk groter is dan in Europa. Het EU-Hof constateert overigens wel dat het aantal claims fors toeneemt.

Volgens Gerwin van Gerven van advocatenkantoor Linklaters zal deze uitspraak kartelleden behoorlijk kunnen raken. “Het is een belangrijke beslissing. Het verhoogt de kansen op ontmaskering van een kartel en daarmee de mogelijke schade.”

De uitspraak past in het beleid van de Europese Commissie die kartelvorming het liefst met wortel en tak wil uitroeien. Daarin past ook naast de boetes die de commissie kan uitdelen een hogere claimcultuur om kartelleden in de portemonnee te raken.

Reageer op dit artikel