nieuws

‘Dat we één opleverpuntje hadden was eigenlijk jammer’

bouwbreed

De IJmuidense basisschool De Klipper heeft sinds vorige week de beschikking over een gloednieuw en bijzonder schoolgebouw. Volgens directeur Cor Tervoort van het gelijknamige bouwbedrijf is het project een voorbeeld van de steeds hogere kwaliteitseisen in de bouw. “Dat we één opleverpuntje hadden was eigenlijk jammer.”

Kant-en-klaar: Basisschool De Klipper

De naam Zee- en Duinwijk verklapt het, maar in de naoorlogse uitbreidingswijk zie je weinig terug van het duingebied waarin het ooit werd gebouwd. Een van de uitzonderingen is basisschool De Klipper, dat aan de rand van de wijk tegen het duin De Dennenkop ligt. Bij de oude school was dat een probleem: het vlakke deel werd ingenomen door het schoolgebouw, waardoor het plein bestond uit kleine oppervlakten op verschillende hoogten. Niet zo handig met kinderen, vond het schoolbestuur.

Voor het nieuwe schoolgebouw heeft architectenbureau BBHD de situatie omgedraaid. De school is half ingegraven in het duin, waardoor ervoor meer ruimte vrijkomt voor een groot, gelijkvloers schoolplein. Tervoort: ”Het is een bijzonder ontwerp, omdat een deel van het gebouw eigenlijk onder het maaiveld ligt. Om dat mogelijk te maken moest wel een stuk duin worden afgegraven en zijn keerwanden geplaatst.”

Tervoort is tevreden over de samenwerking met opdrachtgever en architect. “De architect was als directievoerder heel intensief betrokken bij het proces. Het was makkelijk om even snel te overleggen.” Dat was belangrijk, want ook al was de bouwtijd kort, de eisen voor detaillering worden steeds hoger. “En terecht, vind ik. Het gebouw is trouwens met vlag en wimpel geslaagd voor de luchtdichtheidstest.”

Volgens Tervoort wordt het voor de bouwer steeds belangrijker om goede kwaliteit af te leveren. “Wij willen dat het in één keer goed is. Als iemand een nieuwe auto koopt zegt de dealer toch ook niet: “die buitenspiegel komt later nog”? Wij proberen onze eigen mensen er ook zoveel mogelijk in op te leiden dat bepaalde bouwfysische details echt in één keer goed moeten. Als je dat niet doet, zijn de kosten voor herstel later veel hoger.”

“Het is ook veel leuker wanneer een opdrachtgever in één keer tevreden is. Dat was bij dit project zo, maar helaas was er één opleverpuntje. En dat vindt ik dan toch jammer.”

Projectgegevens

Project: Nieuwbouw basisschool De Klipper IJmuiden

Opdrachtgever: Stichting BBV

Aannemer: Tervoort Egmond

Ontwerp: BBHD

Bouwtijd: 10 maanden

Bouwsom: 1.364.310,- euro excl. btw

Reageer op dit artikel