nieuws

Colt beveiligt ondergrondse stations Noord-Zuidlijn tegen gevolgen brand

bouwbreed

Colt International uit Cuijk ontwerpt voor de Amsterdamse Noord-Zuidlijn brandbeveiligingen in de vorm van stuwdrukventilatoren, rook- en warmteafvoeren en overdruksystemen. Afbouwaannemer VIA NoordZuidlijn (VIA) verwacht eind 2016 gereed te zijn met de installatie ervan.

De ingenieurs van Arcadis verwerkten de brandbeveiliging voor de Noord-Zuidlijn tot een aantal definitieve ontwerpen. Colt rekende er verder mee en bouwt aan de hand van de uitkomsten de benodigde systemen. De definitieve ontwerpen zijn in beginsel theoretisch. “Het uiteindelijke ontwerp, het uitvoeringsontwerp, moet ook voldoen aan alle criteria voor een inspectiecertificaat en technisch uitvoerbaar zijn”, zegt Erik Peeters van Colt. Zijn bedrijf werkt daarvoor samen met inspectie-instelling R2B en VIA, een samenwerkingsverband van Visser & Smit Bouw en Imtech Building Services.

Colt ontwerpt de brandbeveiligingen voor de vijf ondergrondse stations van de Amsterdamse metrolijn. Het ontwerp zorgt er vooral voor dat reizigers veilig kunnen vluchten. In de tunnels zorgen stuwdrukventilatoren ervoor dat reizigers van de ene naar de andere tunnelbuis kunnen gaan. De nooduitgangen van de tunnels krijgen overdruksystemen die rook zoveel mogelijk in de tunnels houden.

Op de stations worden op de perrons en op de overgang van de perrons naar de tunnels rook- en warmteafvoersystemen geïnstalleerd. Deze worden zo uitgevoerd dat een rookvrije zone wordt gecreëerd, zegt Peeters, “waardoor aan de ene kant reizigers veilig kunnen vluchten en aan de andere kant de weg vrij is voor een binnenaanval van de brandweer en voor eventuele hulpverleners.

Rook en warmte worden via kanalen en schoorstenen uit de metrotunnels afgevoerd. Op een aantal plekken is de afvoer geïntegreerd in de bovengrondse bebouwing. Colt ontwikkelde vergelijkbare systemen voor het metrotraject van de Rotterdamse Erasmuslijn. Het bedrijf werkt soortgelijke installaties uit voor de eveneens Rotterdamse Calandlijn.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels