nieuws

CBS en Kadaster zien huizenprijs opnieuw stijgen

bouwbreed

De prijsstijging van bestaande koopwoningen heeft zich verder doorgezet. In mei lagen de woningprijzen 1,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag naar buiten hebben gebracht.

In april werd de eerste prijsstijging in vijf jaar tijd genoteerd. De prijzen lagen in die maand gemiddeld 0,1 procent hoger dan een jaar eerder. De koopsom van bestaande koopwoningen ligt nu al ruim een jaar op ongeveer hetzelfde niveau, aldus het CBS en het Kadaster.

Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling nog altijd 20 procent.

De cijfers bevestigen het beeld dat bouwbedrijven ook zien, namelijk dat de woningmarkt langzaam maar zeker uit het dal kruipt.

Eerder deze week liet het Kadaster weten dat in mei bijna 12.000 woningen werden verkocht, een stijging van ruim 43 procent vergeleken met een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van 2014 wisselden 51.709 woningen van eigenaar. Dat is ruim 36 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

In een reactie op de cijfers laat het Economisch Bureau van de Rabobank weten geen spectaculaire stijging van de woningprijzen te verwachten voor de rest van het jaar. Een mogelijke toename van het aanbod zal naast kredietbeperkende maatregelen een “snelle prijsstijging” op korte termijn belemmeren, aldus de bank.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels