nieuws

Bouw verantwoordelijk voor gezonde toekomst

bouwbreed

De bouwsector heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om het veiligstellen van een gezonde toekomst. Dat vindt ruim 90 procent van de bouwprofessionals die deelnamen aan een enquête van Cobouw over duurzaam bouwen.

Een goed milieu begint bij de opdrachtgever

Duurzaam bouwen. Iedereen heeft er de mond vol van. Maar, wat is duurzaam bouwen precies en hoe belangrijk wordt dat in de bouwsector gevonden? Met drie enquêtes probeert Cobouw antwoord te vinden op dit soort vragen.

De resultaten van het eerste onderzoek zijn binnen. Wat blijkt? Een overgrote meerderheid vindt dat de bouwsector een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft. Slechts 6 procent denkt daar anders over. Alles goed en wel, voorstanders van verstanding materiaalgebruik, recycling en levensloopbestendig ontwerpen constateren meerdere obstakels. Weliswaar heeft 68 procent van de ondervraagden meer geld over voor duurzame bouwmaterialen, een goed milieu begint volgens hen toch echt bij de opdrachtgever. Bijna driekwart van de respondenten bekruipt echter het gevoel dat diezelfde opdrachtgever het liefst voor een dubbeltje op de eerste rij zit: “Opdrachtgevers hebben onvoldoende oog voor afval, materiaalgebruik en recycling in de bouw”, signaleert 70 procent.

Een van de ondervraagden onderbouwt dat als volgt: “Iedere bouwer is bereid om extra geld uit te geven aan duurzame materialen. Maar in het huidige klimaat is het met name de opdrachtgever die hier bepalend is. Degene met de laagste prijs is vrijwel altijd degene die het werk uitvoert. Waar het kan, zal de aanbieder dus altijd met de goedkoopste en niet met de meest duurzame materialen rekenen.”

De overheid is aan zet, stelt 83 procent van de bouwers, architecten en bestuurders die aan het onderzoek deelnam. Het huidige kabinet geeft niet het juiste voorbeeld, stelt een van hen. Weer gaat het om de centen: “Hij legt de prioriteit te veel aan de financiële kant, zonder recht te doen aan andere belangrijke waarden en normen.”

Een hype is duurzaam bouwen al lang niet meer, concludeert 86 procent: het is de nieuwe norm. Ook voor leveranciers valt er een slaatje uit de groene of circulaire economie te slaan: 9 op de 10 afnemers let bij het aankopen van materialen ook op het aspect milieuvriendelijkheid. Duurzaam bouwen onzinnig? Dat vindt slechts 1 procent. Resteert nog één vraag: wat is het?

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels