nieuws

Alleen installatie verraadt moderne tijd

bouwbreed Premium

Eeuwenoude estrikken in de kelders van het vroegere Anthonygasthuis in de Leeuwarder binnenstad krijgen hun plek terug. Tijdens een ingrijpende restauratie van de negen monumentale panden, waarvan het oudste van 1425 dateert, kwamen de aardewerken vloertegels tevoorschijn. Architect Siebe van Seijen van Adema Architecten in Dokkum wil het complex zoveel mogelijk in oude stijl restaureren […]

Eeuwenoude estrikken in de kelders van het vroegere Anthonygasthuis in de Leeuwarder binnenstad krijgen hun plek terug. Tijdens een ingrijpende restauratie van de negen monumentale panden, waarvan het oudste van 1425 dateert, kwamen de aardewerken vloertegels tevoorschijn. Architect Siebe van Seijen van Adema Architecten in Dokkum wil het complex zoveel mogelijk in oude stijl restaureren en bewaren. Een vierkante meter estrikken op een van de verdiepingsvloer is nu gevangen in een verlichte glasbak. De estrikken in de kelder komen weer op hun plek. Alleen de ultramoderne installatie voor verwarming en ventilatie verraadt de moderne tijd. Bouwbedrijf De Vries uit Leeuwarden mag zo min mogelijk veranderen. De woningen worden levensloopbestendig gemaakt.

Foto: Alex J. de Haan

Reageer op dit artikel