nieuws

‘Woningsprinkler vooraf goed voorbereiden’

bouwbreed Premium

Het welslagen van een woningsprinklerinstallatie valt of staat met wat er in het programma van eisen over is vastgelegd. De branchevereniging voor woningsprinklerinstallateurs (VWI) adviseert in elk geval het ontwerp en de bijbehorende norm vast te leggen.

Van onze redactie techniek

Aandacht vergt onder meer de keuze van de sprinklerkop. De ontwerper moet vooraf uitrekenen welke kop in de gegeven omstandigheden het beste werkt. Op die manier kan hij de capaciteit bepalen en nagaan of een systeem zonder een drukverhogingspomp op een drinkwaterleiding kan worden aangesloten. Zo’n directe aansluiting vergt gemiddeld 5500 liter water per uur; een standaardaansluiting levert echter niet meer dan 1000 liter. De leiding kan een gesloten installatie met een dood einde bedienen. Dat is een eenvoudiger concept dan de stromende variant met op het eind van de leiding bijvoorbeeld een toilet. Het voordeel van de laatste variant is dat elke spoeling leert of de sprinkler nog werkt. De gesloten versie moet regelmatig worden getest om te voorkomen dat vervuiling die in het stilstaande water kan ontstaan in het drinkwaternet terechtkomt. Inspectie, onderhoud en beheer horen volgens de VWI al in het programma van eisen te zijn geregeld. Woningsprinklerinstallateurs wachten momenteel op een certificeringsregeling. De VWI vindt dat opdrachtgevers alleen bij gecertificeerde installateurs een sprinklersysteem moeten bestellen.

Reageer op dit artikel