nieuws

“We produceren teveel bouwafval”

bouwbreed Premium

“We produceren teveel bouwafval”

Harry Nieman, de man die van duurzaam bouwen in Nederland een succes moet maken, vertrouwt erop dat de problemen bij de Stichting Bouwkwaliteit (SBK) en de Nationale Milieudatabase snel kunnen worden opgelost. Dat is ook van belang vindt hij: “Kijk alleen maar wat er op de bouwplaats in de container wordt geflikkerd. Ondertussen produceren we ook nog een hoop bouwafval.”

Nieman die is ingeschakeld door SBK, hoopt ambtenaren binnenkort te kunnen adviseren dat minister Blok een prestatie-eis voor duurzaam materiaalgebruik op gebouwniveau moet invoeren. Daarvoor is echter draagvlak nodig. Een belangrijke pion bij SBK legde twee weken echter zijn functie neer uit onvrede over de plannen van Nieman. Adviseur Nieman laat zich niet uit het veld slaan: “Soms doe je een stap vooruit en twee terug, maar ik ben mentaal hard genoeg om daar tegen te kunnen. We moeten tussenstapjes maken, dat is gewoon de werkelijkheid, anders komen belangen veel te veel onder druk te staan en wordt het helemaal niets. Misschien dat deze weg nog wel 20, 30 jaar bewandeld moet worden.” Nieman denkt voor de zomer een cruciale stap te kunnen zetten. Onder een voorwaarde. “Niemand moet mij in de steek laten.”

Lees morgen het hele interview in Cobouw.

Reageer op dit artikel