nieuws

Verkoop van woningen trekt aan

bouwbreed

De woningmarkt lijkt weer aan te trekken. In april zijn 10.780 woningen verkocht, 64,5 procent meer dan een jaar eerder. Ook is sprake van een “sterke stabilisatie” van de prijzen.

Kadaster noteert stijging van 65 procent

In verge lijking met een maand eerder werden in april 7,5 procent meer woningen verkocht, blijkt uit gegevens van het Kadaster. De verkoop van alle woningtypen nam toe. Hoekwoningen werden maar liefst 76 procent meer verkocht dan een jaar eerder. De stijging bij twee-onder-een-kapwoningen was met 42,5 procent het minst groot. In vergelijking met maart namen vooral de verkopen van vrijstaande woningen en appartementen flink toe.

Ook de opstellers van de Monitor Koopwoningmarkt zijn optimistisch. De kans is groot dat het herstel van deze markt zich in de komende maanden verder zal voortzetten, blijkt uit het onderzoek waar onder meer Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), TU Delft en Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB aan meewerkten. De onderzoekers verwachten meer hypotheekaanvragen, meer verkopen, meer nieuwe hypotheken en meer transacties. Zo waren de eerste drie maanden van het jaar voor de hypotheekmarkt het beste sinds 2012 en voor de markt van bestaande koopwoningen zelfs sinds 2009. Bovendien is er sprake van een “sterke stabilisatie” van de koopprijzen. De onderzoekers stellen dat de nieuwbouwmarkt definitief uit het dal is en “een broos” herstel zich aandient.

Uit de gegevens van het Kadaster blijkt dat de verkopen de afgelopen maand in heel Nederland zijn gestegen. In Utrecht was de stijging het grootst, in Zeeland het kleinst. Het aantal geregistreerde hypotheken steeg in april op jaarbasis met 52,9 procent naar 16.346, 6,3 procent meer dan in maart.

Verder vonden vorige maand 164 executieveilingen plaats, 16,3 procent meer dan in april 2013.

Reageer op dit artikel