nieuws

Verbeterde slagsleutel valt niet van de moer

bouwbreed Premium

Een slagsleutel met twee of drie speciale klemringen in zijn bek valt ook tijdens het slaan niet van een moer, zodat je hem niet vast hoeft te houden. Zelfs niet als hij ondersteboven hangt.

Sommige moeren zitten zo vast, dat een gewone steek-, ring- of dopsleutel niet volstaat om hem los te krijgen. In dat geval is een speciale sleutel vereist waarop met een hamer extra krachten mogen worden uitgeoefend: een slagsleutel. Een sleutel die overigens ook is te gebruiken voor het optimaal vastzetten van echt grote moeren. Om de sleutel goed op de moer te houden, is hij tijdens het slaan met de vrije hand op zijn plaats te houden. Maar dan bestaat het risico dat de gebruiker per ongeluk zijn hand raakt. “Ik heb het meegemaakt dat iemand op die manier zijn vingers kapot sloeg en ik ben gaan nadenken of dat los- en vastdraaien niet veiliger kon. Toen ben ik op deze verbeterde slagsleutel uitgekomen,” vertelt uitvinder John Wolzak.

De ringvormige bek van de Safewrench gedoopte slagsleutel is aan de binnenzijde voorzien van twaalf inkepingen en twaalf nokken. Tot zover is alles nog normaal. Het bijzondere zit erin, dat in het 12-kantige binnenoppervlak twee of drie ringvormige sleuven zijn uitgefreesd. Op de bodem van elke sleuf zitten bovendien enkele afgeronde nokjes. In elke sleuf past een net niet gesloten o-ring van veerkrachtig staal. Deze speciale constructie zorgt ervoor dat de sleutel na het plaatsen zichzelf fixeert op de moer en niet wegspringt bij het slaan met een hamer. Op www.safewrench.com staat een filmpje waarop is te zien dat het vastklemmen ook goed werkt als de sleutel aan een ondersteboven gemonteerde moer hangt.

De persoon die slaat, kan zich vervolgens geheel concentreren op het optimaal en veilig gebruik van de hamer. De sleutels zijn te bestellen via de site van Safewrench. De maten op het online bestelformulier lopen van 24 tot 75 millimeter en van 1,25 tot 2,75 inch, maar grotere maten zijn ook mogelijk.

Series

Standaard zijn de sleutels uitgevoerd met twee klemringen, “maar grotere sleutels, zeg maar boven de maten 100 à 120, krijgen drie ringen,” vult Wolzak aan. “Bovendien komen naast de stalen uitvoering een titaniumserie en een vonkvrije serie van koperberyllium of aluminiumbrons.”

De uitvinder en zijn zakenpartner Max Rogmans zijn met diverse grote bedrijven in onderhandeling over hun product en presenteerden het afgelopen maart op de internationale Eisenwarenmesse in Keulen, waar ze veel contacten hebben opgedaan. Rogmans: “Ik kom net bij Stork vandaan, vorige week zat ik bij Shell, we zitten bij Tata Steel, allemaal grote jongens die er heel enthousiast over zijn. Tot nu toe bestond een dergelijke sleutel met twee of meer sleuven nog niet. Je kunt zo’n sleutel onmogelijk in die vorm smeden en je moet de sleuven er achteraf in freezen. Dat moet met een enorme precisie gebeuren. Daarvoor heb je een CNC-freestechniek nodig en die bestaat nog niet zo lang.”

Reageer op dit artikel