nieuws

Speelse gevel op een tweeslachtig terrein

bouwbreed Premium

Trapeziums, kleurverschillen en kantelingen. Met die ingrediënten creëert Oskomera een gevel die weliswaar in één vlak ligt, maar die speels en verscheiden oogt.

De bouw van het nieuwe International Crimi nal Court in Den Haag begint al op te schieten. Bood de zwaarbeveiligde bouwplaats op de voormalige Alexanderkazerne een maand geleden nog vooral zicht op een indrukwekkend hijskranenpark, nu kun je over het hek heen zien hoe de eerste gevels worden gemonteerd. Die voldoen aan de hoogste veiligheidseisen (zie Cobouw27 mei) én doen op een bijzondere manier recht aan de tweeslachtige locatie, die is gelegen tussen stad en duin.

Het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen heeft geprobeerd om bij beide landschappen aansluiting te vinden. Om te beginnen heeft het de 53.000 vierkante meter vloeroppervlak om te beginnen verdeeld over zes niet al te grote volumes, zodat lucht en ruimte een integraal onderdeel uitmaken van het ontwerp. De grootste toren krijgt aan de voor- en achterzijde een stalen vliesgevel. Aan de zijkanten wordt een groene gevel gerealiseerd, die om het gebouw heen wordt opgetrokken als een immense pergola met bloembakken.

De benedenverdiepingen van de zes torens worden met elkaar verbonden door een glazen pui. De eerste verdieping van deze plint én alle gevels van de vijf kleinere kantoortorens krijgen een aluminium elementengevel.

Een van de kleinere torens is al bijna bekleed: dit is de gevel die je nu al kunt zien als je langs de bouwplaats rijdt. Hij is samengesteld uit trapeziumvormige aluminium kaders van ongeveer 120 bij 120 centimeter, met daarin afwisselend glaspanelen en ‘shadow boxes’: gelaagde panelen die worden opgebouwd uit geëmailleerd glas aan de binnenzijde, een luchtspouw, en transparant glas buiten. Projectmanager Han Brinkhuis van Oskomera: “Dat geeft een veel mooiere kleurschakering dan alleen geëmailleerd glas.”

De panelen kantelen om en om naar voren en naar achteren, zodat ze de omgeving steeds verschillend reflecteren. De verdeling van de glaspanelen en shadow boxes lijkt random , maar is in feite zorgvuldig gecomponeerd door het architectenbureau.

Brinkhuis: “Wat voor mij het meest bijzondere is aan dit project, is de snelheid waarmee we alles realiseren, van ontwikkeling tot en met productie. Vorig jaar juli vroeg onze opdrachtgever Courtys, een bouwcombinatie van de VolkerWessels ondernemingen Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren, of wij een gevel konden produceren voor het ICC. De eerste kantoortoren, zes verdiepingen hoog, is nu al gemonteerd. Dit terwijl de gevels aan de hoogste veiligheidseisen moeten voldoen en we bijna geen standaard producten hebben gebruikt. Het aluminium voor de elementengevel is speciaal geëxtrudeerd, we hebben nieuwe matrijzen laten maken, alle rubbers en klemlijsten zijn op maat gemaakt en met onze toeleveranciers hebben we in het voortraject gesprekken gevoerd over hoe we alles precies moesten insteken, ook als er bijvoorbeeld een machine zou uitvallen. Het project is ons geheel in BIM aangeleverd door de opdrachtgever. Zelf hebben we de elementen in het 3D-tekenprogramma Inventor tot op de details uitgewerkt. Daarna hebben we mock-ups gemaakt, zodat de opdrachtgevers en architecten het resultaat één op één konden zien. Oskomera heeft de benodigde testen in eigen huis gecertificeerd uitgevoerd.”

Er was zo weinig tijd, dat het ontwerptraject en de productieperiode door elkaar liepen. “We hadden een half jaar lang wekelijkse workshops met de opdrachtgevers en architecten en elke keer als er overeenstemming was over een specifiek onderdeel, ging het in productie. Zo hebben we de stalen constructie van de vliesgevels geproduceerd voordat we wisten hoe de afwerking aan de voorkant er precies uit zou gaan zien.”

Naast de gevels is Oskomera verantwoordelijk voor de binnenzonwering en tourniquets, alsmede voor glazen vinnen aan de binnenkant van de gevel waar de scheidingswanden op aansluiten.

projectgegevens

Opdrachtgever:International Criminal Court (ICC) Permanent PremisesArchitect:Schmidt Hammer Lassen ArchitectsConstructeur:Royal HaskoningDHVUitvoering:Bouwcombinatie Courtys; Visser & Smit Bouw en Boele & van EesterenGevel:Oskomera Projecten

Reageer op dit artikel