nieuws

‘Slim’ armatuur licht gangen bij

bouwbreed

Een ‘intelligent’ led-armatuur verzorgt de reguliere en noodverlichting in de gangen van appartementencomplex Heerbaan Breyweg in Roermond.

HBI Bisscheroux ontwikkelde het armatuur helemaal zelf. De verlichtingsfabrikant uit Geleen wil ermee aangeven dat het bedrijf meer kan dan alleen noodverlichting produceren zoals het tot voor kort deed. Het armatuur bestaat uit een printplaat waarop onder meer leds in een bepaalde configuratie zijn gemonteerd, elektronica die vaststelt dat er netspanning is en een accu die bij netuitval de leds van stroom voorziet.

De armaturen helpen corporatie Wonen Zuid uit Roermond, de verhuurder van de appartementen, ook elektriciteit sparen. Bij voldoende daglicht zijn de armaturen uit. Bij schemer schakelen ze automatisch op naar een laag lichtniveau dat bij beweging subtiel naar het maximum gaat.

Het armatuur is gebouwd om lang zonder onderhoud te kunnen. “Daarom monteren we er geen mechanische relais in die maar drie of vier jaar mee gaan”, zegt Patrick Mestriner van HBI Bisscheroux. De bestendigheid vergt in zijn woorden ook een afdoende afvoer van de warmte die de drivers van de leds opwekken. De fabrikant gebruikt daarvoor een aluminium montageplaat.

De leds branden wat de producent betreft minimaal 100.000 uur. Mede daardoor zou het armatuur minimaal tien jaar buiten onderhoud kunnen. In die tijd vervallen de lichtsterkte en de kleurtemperatuur nauwelijks volgens Mestriner. “De stroom door elke led-diode is precies gelijk.” Net als het maken van een goede warmte-afvoer is het bedenken van optische voorzieningen die het puntlicht van een led omzetten in een breed uitwaaierend lichtvlak en discipline apart.

Het armatuur dat Wonen Zuid momenteel op proef heeft in het Roermondse complex is het eerste in een reeks van gecombineerde armaturen. De verlichting in Heerbaan Breyweg zit in een opbouwarmatuur met een kap uit polycarbonaat. HBI Bisscheroux werkt nu aan een armatuur dat voldoet aan bestendigheidsklasse IP65.

Reageer op dit artikel