nieuws

Slapen

bouwbreed Premium

Het blijft telkens weer verbazen als de grote staatsman Rutte weer eens uitlegt hoe de wereld in elkaar zou moeten zitten, te beginnen met Europa. De Unie zou zich in die visie alleen nog maar bezig moeten houden met economie en banencreatie. De rest moet aan de lidstaten worden overgelaten. Het is te hopen dat […]

Het blijft telkens weer verbazen als de grote staatsman Rutte weer eens uitlegt hoe de wereld in elkaar zou moeten zitten, te beginnen met Europa. De Unie zou zich in die visie alleen nog maar bezig moeten houden met economie en banencreatie. De rest moet aan de lidstaten worden overgelaten.

Het is te hopen dat die visie nooit werkelijkheid wordt. Het zou voor ons land het einde betekenen van welk milieubeleid dan ook. Dat kost immers geld en levert geen baten en dus geen banen op, zo wil het simplistische liberale gedachtegoed van Mark. Als de EU zich in het verleden zo opgesteld zou hebben, dan zouden we nu nog zout uit de kalimijnen in de Elzas in ons land krijgen via de Rijn en zouden bedrijven als Sandoz en BASF nog volop rotzooi lozen in de Rijn. Er netjes mee omgaan kost immers alleen maar geld, denken simplisten.

Hetzelfde geldt voor energiebeleid. Nu al neemt in Nederland het aandeel duurzaam opgewekte energie nauwelijks toe, laat staan dat er sprake is van een Energiewende op de Duitse manier. Nee, neem dan ons land. Nog steeds verslaafd aan fossiele brandstoffen en zelfs nog steeds strevend naar een plek op deze aardkloot als gasrotonde van Europa. Intussen zit ene meneer Poetin aan de gaskraan, waardoor we die man niet de waarheid mogen zeggen want anders draait hij de gaskraan dicht. Hetzelfde geld voor Wilders die de Saoedische vlag misbruikt met 2,5 miljard euro schade voor ons land tot gevolg. Daarover hoor je Rutte echter nauwelijks, slechts Timmermans liet blijken wat hij van dergelijk puberaal gedrag dacht. Gaat u maar rustig slapen, Mark zorgt er wel voor dat het boze Europa ons geen kwaad meer kan doen. Inderdaad een staatsman van het formaat van een Hendrik Colijn die deze woorden al in 1936 bezigde en niet begin 1940, zoals menigeen denkt.

Persoonlijk ben ik een warm voorstander van een politieke Unie waarbij Europa nog veel meer te zeggen krijgt. Dat was immers de weeffout in de Europese verdragen tot nu toe dat we wel een monetaire unie hebben, maar geen politieke. Dat betekent nu dus extra werk om de bankensector in de klauwen te krijgen zodat we niet weer in een onnodige bankencrisis terechtkomen.

Tegen Rutte kunnen we dan zeggen dat die rustig kan gaan slapen, de EU waakt over ons. Daar heb ik in ieder geval iets meer vertrouwen in.

Reageer op dit artikel