nieuws

Restschulden houden woningmarkt nog lang in greep

bouwbreed

Het dieptepunt van de woningbouwproductie lijkt nabij. Wel zullen de restschulden nog jarenlang een blok aan het been blijven van de woningmarkt, verwacht Rabobank.

Goed nieuws en slechts nieuws van de Rabobank. Eerst het goede. De bouw krijgt dit jaar te maken met een stabilisatie van de nieuwbouwproductie en in 2015 met een stijging van 8 procent, schrijft de bank in het Kwartaalbericht woningmarkt. De woningverkopen stijgen in 2014 naar verwachting van 130.000 naar 140.000. De prijzen stijgen tussen de 0 en 1 procent. De woningen zijn betaalbaar en het vertrouwen in de woningmarkt is herstellende.

Restschulden

Toch gaat de weg niet zo steil omhoog als op grond van het herstelde vertrouwen verwacht mag worden. Het probleem ligt vooral bij de restschulden. “De gunstige vooruitzichten voor de economie en de woningmarkt betekenen niet dat problemen zoals betalingsachterstanden en restschuld bij verkoop snel zijn opgelost”, waarschuwt Rabobank. De restschulden zullen nog jarenlang een rem op de woningmarkt vormen. Ongeveer 1 miljoen huishoudens staan onder water en dit aantal zal de komende jaren slechts geleidelijk verminderen als de huizenprijzen weer stijgen. Veel huishoudens die onder water staan zullen voorlopig niet verhuizen en eerst vermogen opbouwen of extra schuld aflossen.

Het aantal personen dat kampt met betalingsachterstanden is sterk toegenomen en zal naar verwachting de komende jaren blijven stijgen. In de jaren zeventig vond dat effect ook vertraagd plaats: zo’n twee tot drie jaar nadat de werkloosheid over het hoogtepunt heen was, volgde een piek in betalingsachterstanden. Dat zou nu ook kunnen gebeuren, aldus de bank.

Sentiment

Toch zijn de positieve krachten (zoals verbeterde betaalbaarheid en meer verhuisgeneigdheid) inmiddels sterker dan de negatieve, schat Rabobank. Omdat het reëel beschikbare inkomen per huishouden in 2015 stijgt en de woningprijzen stabiliseren zal het vertrouwen in de koopwoningmarkt verbeteren.

Voor de huurmarkt is er minder vooruitgang te melden. De verhuurdersheffing staat het herstel van de productie van nieuwe huurwoningen volgens Rabobank de komende jaren in de weg. Corporaties kunnen alleen financieel gezond blijven als ze hun bouwproductie verminderen.

Reageer op dit artikel