nieuws

Omzet Besix stijgt naar 2,3 miljard

bouwbreed Premium

Het Belgische bouwconcern Besix heeft vorig jaar zijn omzet met 8,5 procent zien groeien naar ruim 2,3 miljard euro. De winst kwam uit op 83,4 miljoen euro, een kleine daling ten opzichte van de 92 miljoen euro in 2012.

Winst daalt licht ten opzichte van een jaar eerder

Zowel in België als op verschillende buitenlandse thuismarkten werd goed gedraaid, komt naar voren uit het jaarverslag. Wel worden de afzonderlijke opdrachten minder groot, of gesplitst op de markt gebracht, schetst bedrijfswoordvoerder Bart Wuits dat de uitdagingen toenemen.

Belangrijke projecten die in 2013 werden binnengehaald zijn onder meer de bouw van een brug in Equatoriaal Guinea, een groot winkelcentrum in de Egyptische hoofdstad Caïro, het EDF Onderzoekscentrum in het Franse Saclay, een hotel in de Verenigde Arabische Emiraten, het hoofdkantoor voor een oliemaatschappij in Dubai en een snelweg in Qatar.

Handtekening

Eind 2013 stond de orderportefeuille op ruim 2,7 miljard euro. Minder dan eind 2012 (ruim 3 miljard euro) maar dat verschil werd begin dit jaar goedgemaakt, onderstreept de aannemer. “Verschillende grote opdrachten die in 2013 werden binnengehaald, zijn niet meegerekend. Dat doen wij pas”, legt zegsman Wuits uit, “als de definitieve handtekeningen onder de contracten zijn gezet.”

Dat gebeurde na de jaarwisselin g conform de verwachting, waardoor het orderboek nu weer op 3 miljard euro staat.

Grote contracten die het afgelopen kwartaal werden bijgeschreven zijn onder meer een nieuw ziekenhuis in het Franse Melun, de bouw van een golfbreker en kademuur in Qatar en het ontwerp en de bouw van het wetenschapsmuseum Living Planet in Dubai.

Specialismen

Besix is actief in een groot aantal landen in Europa, Noord- en Midden-Afrika en het Midden-Oosten. In Nederland bouwt de Belgische bouwer onder meer de tweede Coentunnel. In Luxemburg alleen vooralsnog, zet het naast zijn vertrouwde specialismen – civiele en utiliteitsbouw – zijn eerste stappen in de woningbouw. De interesse gaat uit naar appartementengebouwen.

Reageer op dit artikel