nieuws

Moeder van Strukton in rode cijfers

bouwbreed

De problemen rond de A15 Maasvlakte-Vaanplein hebben Strukton-moeder Oranjewoud in de rode cijfers gedrukt. Het verlies over 2013 kwam uit op 12,6 miljoen euro.

Verlies door voorziening op infraproject

Joost Zwaga

Oranjewoud zag zich genoodzaakt een last van 35 miljoen euro te nemen op het infraproject, dat in samenwerking met Ballast Nedam en Strabag wordt uitgevoerd.

De bouwers steggelen al maanden met Rijkswaterstaat over een forse meerwerkclaim, die het gevolg is van een langere doorlooptijd van het project. Volgens Strukton wordt de vertraging veroorzaakt door aanvullende eisen van de opdrachtgever en staan de aannemers dus “volledig in hun recht om kosten vergoed te krijgen”. Niettemin heeft het bedrijf besloten “een prudente positie in te nemen ten aanzien van het resultaat op het project” met als consequentie een voorziening van 35 miljoen.

Ook elders in het concern werd Oranjewoud geconfronteerd met tegenvallers. Zo leed Strukton Worksphere een verlies van 15,1 miljoen als gevolg van “slechte projectresultaten, lager dan verwachte dekkingsresultaten en reorganisatiekosten”. Ook verloor de onderneming een arbitragezaak, hetgeen een extra verlies van 5,8 miljoen met zich meebracht.

Wel goed draaide Strukton Rail. De spooraannemer boekte een operationele winst van 55,8 miljoen. Ook ingenieursbureau Anta Group kende een prima jaar met een resultaat van 24,8 miljoen.

Onder aan de streep belandde Oranjewoud als geheel voor 12,6 miljoen in het rood. Een jaar eerder was het concern, dat voor 95,56 procent in handen is van de Twentse zakenman Gerard Sanderink, nog goed voor een nettowinst van 23,5 miljoen.

De onderneming boekte over 2013 een omzet van 1,96 miljard. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van 2012. De orderportefeuille nam toe, van 2,2 miljard naar 3,2 miljard. Die stijging werd vrijwel geheel gerealiseerd door een metroproject in Saudi-Arabië ter waarde van ongeveer 1 miljard.

Een winstprognose voor dit jaar heeft Oranjewoud niet afgegeven.

Reageer op dit artikel