nieuws

Modern milieubeleid nog ver weg van bouwer

bouwbreed Premium

Staatssecretaris Mansveld wil het milieubeleid in een nieuw jasje steken. Voor de bouwer heeft dat vooral op de lange termijn consequenties. 


De tijd van zure regen is voorbij. Smog? Wie heeft het daar nog over? Niet dat het bedrijfsleven achterover kan leunen, waarschuwt Mansveld. Om toekomstige gezondheidsproblemen te voorkomen, is volgens haar een moderner milieubeleid van belang. Deze week stuurde ze haar plannen naar de Tweede Kamer. Concrete nieuwe maatregelen voor de bouw worden niet genoemd. Milieuproblemen vragen meer en meer om een Europees aanpak, betoogt Mansveld. Maar juist ook in de stad ziet ze kansen: “De dichtheid van steden zorgt ervoor dat duurzame (milieu)oplossingen relatief meer impact kunnen hebben dan buiten de stad. Dat maakt onze steden in potentie tot sociale, technische en duurzame broedplaatsen en tot ‘slimme’ netwerken.”

Slimme steden moeten niet alleen goed bereikbaar zijn, hergebruik van gebouwen en bouwmaterialen telt volgens Mansveld ook mee: “Verstedelijking die dus niet alleen past bij de nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling, maar ook aansluit bij de ambities op het gebied van gezondheid, veiligheid, groene groei, circulaire economie, duurzame mobiliteit en klimaat.”

Mansveld laat zich inspireren door de Amsterdam Smart City en Duurzaam Almere 2.0. Inspirerend vindt ze verder de beoogde transformatie van de Rijnhaven in Rotterdam. De gemeente wil dat gebied voor 30 jaar in concessie geven aan een consortium dat de meeste maatschappelijke meerwaarde genereert. De aanbesteding daarvan is inmiddels gestart.

Reageer op dit artikel