nieuws

Martens en Van Oordhaalt grind uit gezonken schip

bouwbreed

DCM Exploitatie kan naar verwachting vandaag verder met de winning van zand en grind in het kader van de aanleg van een hoogwatergeul langs de Maas bij het Noord-Limburgse Lomm. Een schip geladen met grind, knikte hier dinsdag waarna het zonk.

Het schip ligt nu op de bodem, alleen de boeg steekt boven water uit. De berging kan mogelijk volgende week plaatsvinden. Een baggerkraan van het Brabantse grond-, weg- en waterbouwbedrijf Martens en Van Oord, die toevallig toch in de buurt was, haalt de lading eruit.

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is projectleider Peter Willems van DCM Exploitatie een raadsel. “Het schip is op aanwijzen van de schipper netjes geleidelijk van achteren naar voren geladen en van voren naar achteren. Tot ruim onder de tonnenmaat. Het stond op het punt te vertrekken. De motoren waren gestart en de bemanning was hem aan het losgooien, toen het fout ging.”

Aan boord waren vier mensen plus een hond die zich in veiligheid brachten door overboord te springen. De auto op het dek werd op het nippertje voor hij mee zou zinken weggetild met de kraan van een collega-schipper. Die had zich hiervoor spoorslags langszij gemanoeuvreerd.

Reageer op dit artikel