nieuws

Machines aangepast voor straten natuursteen

bouwbreed

Ecostone, een natuursteenbestrating met een stabiele fundering van latjes, wordt op steeds meer projecten in Nederland toegepast. In samenwerking met Nederlandse bestratingsbedrijven introduceert de Vlaamse natuursteenspecialist Van Camp het machinaal straten van het systeem.

Door een aantal aanpassingen aan bestaande vacuümapparaten te doen, kan dergelijke apparatuur nu ook overweg met bestrating van natuursteen. Van Camp heeft de machines afgelopen jaar in nauwe samenwerking met de Nederlandse bestratingsspecialist VB bestratingen uit Vasse ontwikkeld. Aanpassing was onder andere nodig, omdat de natuurstenen een hoger gewicht hebben dan baksteen- of betonklinkers. Voor de Tigerstone, een machine die rechte stukken straat in een keer legt, moest worden uitgedokterd hoe de latten waarop de stenen rusten in een keer konden worden meegelegd.

De komende maanden voert Van Camp in Nederland twee nieuwe projecten met ecostone uit waarbij volledig machinaal wordt gestraat. Dat zijn de stationsomgeving in Weert en herstel van het wegdek in Zeist. Bij deze straat in Zeist is aanvankelijk natuursteen toegepast dat op de traditionele wijze is gelegd op een cementgebonden ondergrond. Steven van Camp: “Met een dergelijke starre opbouw gaat het bijna altijd fout. Het verkeer veroorzaakt een belasting op de ondergrond, die daardoor als een balk doorbuigt. Door vermoeiing breekt de ondergrond en vaak ook de natuursteen.”

Uitgebreide testen hebben aangetoond dat met ecostone veel dunnere stenen volstaan, terwijl de constructie toch belasting door de zwaarste voertuigen doorstaat. Bij het systeem worden de natuurstenen op latjes gelegd die zijn vervaardigd van gerecycled huishoudelijk plastic. Ze passen precies in fabrieksmatig gemaakte uitsparingen aan de onderzijde van de stenen. De latjes drukken zich vast in een ondergrond van gebroken natuursteensplit. Dat zorgt voor een goede haakweerstand door de combinatie van kleine en grotere fracties (tot 6,3 millimeter). De korrelverdeling bepaalt de mate van waterdoorlatendheid naar de ondergrond.

Het voegmiddel is volgens Van Camp eveneens van belang voor een optimale stabiliteit van de constructie. Hiervoor past hij de hydraulische voegvulling Geomix toe van de firma Gebr. Voets Weg- en Waterbouw. Deze voegvulling spoelt niet snel uit en kan kleine bewegingen in de ondergrond opvangen. Bij de nieuwe projecten in Nederland werkt Van Camp nauw samen met louter gespecialiseerde bedrijven. Naast VB bestratingen is dat momenteel Driebergse Weg- en Waterbouw (DWW). Maar om een optimale regionale dekking te krijgen is het de bedoeling het samenwerkingsverband van gecertificeerde ecostone-straatmakers uit te breiden.

Marktpartijen

Van Camp staat met ecostone een duurzame samenwerking met marktpartijen voor, die in zijn ogen allemaal de juiste beloning moeten krijgen voor de geleverde kwaliteit. Opdrachtgevers kunnen volgens hem rekenen op besparingen van 10 tot 50 procent op de kosten van aanleg en beheer van hun natuurstenen wegdek. Volgende maand houdt Van Camp op de locaties waar machinaal wordt gestraat enkele seminars. Daar komen onderwerpen als de stabiliteitsproblematiek, het machinaal straten van natuursteen, EMVI-criteria en het door Van Camp beoogde samenwerkingsmodel aan de orde.

projectgegevens

tekst

Reageer op dit artikel