nieuws

Led-armatuur dimt met signaal over kabel

bouwbreed

Openbareverlichtingsexpert Ziut dimt de verlichting op bedrijfs-terreinen en provinciale wegen door een signaal via de voedingskabel naar het armatuur te sturen.

Beheerders van openbare elektranetten zien niet graag dat derden besturingssignalen versturen via hun kabels. Zulke signalen kunnen de goede werking van elektrische en elektronische apparaten verstoren. Dat is mede de reden dat Ziut de ‘zuivere powerline sturing’ ofwel zps, adviseert voor de verlichting van particuliere terreinen en voor provinciale wegen.

Een andere reden is dat ZPS alleen werkt met elektronische voorschakelaars zoals led-armaturen die hebben. Traditionele voorschakelaars die in veel conventionele armaturen zitten schakelen erdoor uit. Conventionele armaturen met een elektronisch VSA dimmen weliswaar niet, maar ondervinden er ook geen hinder van. Daarom adviseert Ziut de dimmer voor particuliere netten en voor provinciale wegen omdat daarvan bekend is welke voorschakelaars er worden gebruikt.

De besturing is volgens woordvoerder Martijn de Gooijer van Ziut de eenvoud zelf: een zender in een voedingspunt of een schakelkast verstuurt een signaal via de voedingskabel naar alle aangesloten armaturen. De schakeling is mede simpel omdat een commando niet wordt teruggemeld. “Door de komst van led is de noodzaak daarvan toch vrijwel overbodig geworden”, zegt De Gooijer.

Ontvanger

D e zender werkt alleen op het moment dat die een boodschap moet versturen. De besturing ‘plakt’ dan een signaal op de elektriciteit waarop de armaturen branden. In de armaturen zit een ontvanger die uit de vorm van het signaal afleest hoe sterk de lamp moet branden. Het principe is al zo oud als de elektrotechniek, vindt De Gooijer: “Je kunt het vergelijken met het klassieke telegram.” Bij een onverhoopte storing blijft de lamp gewoon branden; alleen de dimfunctie valt weg. In de uitleg van Ziut is de kans dat zoiets gebeurt klein: zps lijdt niet onder netvervuiling of spanningspieken omdat de componenten kort in bedrijf zijn.

Reageer op dit artikel