nieuws

Kelder schept ruimte in atelierhut

bouwbreed

Glijdend op stalen rollers, met behulp van een beetje smeermiddel, bewoog ‘Mondriaan’ als laatste van de drie kunstenaarsateliers in Blaricum deze week naar zijn eindbestemming. Daar is het bouwwerk, net als de andere twee hutten, op een afzinkkelder geplaatst die de nieuwe bewoners straks als atelier in gebruik nemen.

< vervolg van pagina 1

Om het huisje niet te laten ontsporen, had verplaatsingsspecialist Bresser op de glijbalken stalen U-profielen gemonteerd. Daarin bewogen de rollers zich onder de druk van horizontale hydraulische vijzels gestaag voort, in slagen van 50 centimeter. Voor de operatie heeft Bresser de gebouwtjes 60 centimeter opgevijzeld, waarna de glijconstructie kon worden gemonteerd. Na plaatsing boven op de prefab betonnen kelders, gebouwd door MultiBouwSystemen, moesten de ateliers opnieuw worden opgevijzeld om de ‘glijbanen’ weg te kunnen halen.

Licht

Met de kelders is de totale ruimte voor werken en wonen zodanig vergroot dat de huisjes voldoen aan de huidige normen. Aangezien de kunstenaars de kelderruimte als atelier gaan gebruiken, zijn in de nieuwe funderingsplaat openingen aangebracht die daglichttoetreding mogelijk maakt. Door overdimensionering van de kelderruimte kan ook aan de buitenkant op maaiveldniveau licht binnenkomen. De lichtinval was een belangrijk aandachtspunt. Mondriaan, die in het huisje zijn ‘ommezwaai’ maakte naar de abstracte kunst van De Stijl, klaagde namelijk al over een gebrek aan goed licht in de hut.

Bresser verwacht in juni zijn werkzaamheden in Blaricum af te ronden. De locatie is dan het domein van Bouwbedrijf Vlot, dat onder directievoering van Architectenbureau Prent de restauratie gaat uitvoeren. Die omvat naast ‘Mondriaan’ de ateliers ‘La petite Espinette’ en ‘Hart Nibbrig’. Het ingenieursbureau dat het vier miljoen euro kostende project begeleidt is Techniek en Methode. De bouwpartners denken de ateliers tegen oktober dit jaar op te leveren.

Reageer op dit artikel