nieuws

Janssen de Jong mikt op buitenland

bouwbreed

Janssen de Jong gaat zijn blik meer richten op het buitenland. De povere marktsituatie in Nederland dwingt het Brabantse bouwconcern daartoe.

Kansen in Midden-Oosten onderzocht

Een van de regio’s waar het bedrijf kansen ziet, is het Midden-Oosten. Dochteronderneming Hafkon, specialist op het gebied van metalen gevels en daken, onderzoekt momenteel of ze daar aan de slag kan, zo werd woensdag bekendgemaakt.

De verscherpte focus op het buitenland komt niet geheel als een verrassing. Bestuursvoorzitter Hans Smits van Janssen de Jong zinspeelde vorige maand bij de presentatie van de jaarcijfers al op een verdere internationalisatie van het concern. “Het product van Hafkon is geavanceerd, bijzonder duurzaam en zeer geschikt voor grote oppervlaktes, maar ook wat duurder dan kwalitatief mindere producten. De huidige situatie op de Nederlandse bouwmarkt dwingt Hafkon daardoor om zich te oriënteren op het buitenland. Zoals Janssen de Jong als geheel zich momenteel bezint op verdere uitbouw van de aanwezigheid over de grens.”

De buitenlandse omzet van Janssen de Jong bedroeg vorig jaar ongeveer 100 miljoen euro, een derde van het totaal. De bouwer is over de grens met name actief in de Caraïben en in Oost-Europa.

De heroriëntatie bij Hafkon gaat gepaard met een wisseling aan de top van het bedrijf.

Directeur Bert Jansen maakt plaats voor Jan van Vulpen, de huidige directeur van Remco Ruimtebouw, eveneens een dochter van Janssen de Jong. Van Vulpen zal beide functies gaan combineren. Jansen verlaat de onderneming enzal zijn carrière buiten de bouwbranche voortzetten.

Verlies

Hafkon leed afgelopen jaar, mede door de lastige marktomstandigheden, verlies. Het tegenvallende resultaat was aanleiding voor een reorganisatie, waarbij zeven arbeidsplaatsen verloren gingen. Voor dit jaar zijn de verwachtingen goed. De orderportefeuille is voor 70 procent gevuld en het bedrijf werkt onder meer aan projecten op Schiphol (GH-pier), de Maasvlakte en het Centraal Station Utrecht.

Reageer op dit artikel