nieuws

Imtech sluit geen middel uit om schuldenlast terug te dringen

bouwbreed

Imtech zet alles op alles om zijn schuldenlast in 2015 met 400 miljoen euro terug te dringen. De verkoop van onderdelen of een aandelenemissie worden daarbij niet uitgesloten.

De technisch dienstverlener had eind maart een totale schuld van 895 miljoen euro. Eerder dit jaar maakte Imtech bekend dat de ict-divisie verkocht wordt om dit naar beneden te krijgen. De verkoop van het onderdeel ligt op koers, zegt bestuursvoorzitter Gerard van de Aast nu. Of door de verkoop, waar volgens Imtech veel interesse voor is, de schulden voldoende worden teruggedrongen is echter nog even afwachten. “Er zijn drie manieren om onze schuld te reduceren”, legt Van de Aast uit. “Het operationeel resultaat verbeteren, een onderdeel verkopen en een beroep doen op de kapitaalmarkt. Dat laatste willen we proberen te voorkomen, met de eerste twee zijn we druk bezig.” Vorig jaar juli haalde het concern 500 miljoen euro op met een aandelenemissie. De verkoop van andere onderdelen wordt dus niet uitgesloten. Van de Aast: “Maar we willen eerst de verkoop van Imtech ICT op een goede manier afronden.”

Financieringskosten

Het concern uit Gouda boekte in de eerste drie maanden van het jaar een nettoverlies van 77 miljoen euro. Een jaar geleden eindigde de technisch dienstverlener nog 60 miljoen euro in de min. Het concern uit Gouda schrijft de toename van het verlies toe aan hogere financieringskosten. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde tot 15,8 miljoen negatief tegen min 27,1 miljoen een jaar eerder. De omzet daalde met 5 procent tot 1,12 miljard euro. Imtech ontving in het eerste kwartaal orders ter waarde van 1,18 miljard euro.

De herstructurering van Imtech Duitsland ligt op schema. Eind vorig jaar kondigde men het programma ‘Neue Imtech’ aan. Doel: Herstel van de winstgevendheid in Duitsland. Ruim drie maanden later zijn de eerste verbeteringen merkbaar. Het werkkapitaal en het bedrijfsresultaat verbeterde bij de Duitse bedrijven.

Imtech geeft geen concrete prognoses voor het lopende boekjaar. Topman Van de Aast ziet 2014, net als branchegenoten BAM, Heijmans en Cofely, als een overgangs- of transitiejaar waarna de bouw- en inframarkt weer zou kunnen aantrekken. “Dat is fijn om te constateren. Tegelijk is het goed om op te merken dat wij – behalve marktontwikkelingen – ook met interne issues te maken hebben.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels