nieuws

Houten ramen en kozijnen gevuld met resol, hennep, kurk of cellulose

bouwbreed

Vooruitlopend op de verplichting om passiefwoningen te bouwen, heeft timmerfabriek Gebroeders Bos uit Goudriaan houten ramen en kozijnen ontwikkeld met drievoudig glas, een speciaal profiel en afgedekte groeven, gevuld met isolatiemateriaal.

De isolatie kan bestaan uit harde resolschuim of een hernieuwbaar materiaal zoals hennep, kurk of cellulose. De gevulde groef wordt afgedekt met een strook triplex, waardoor het isolatiemateriaal niet zichtbaar is.

Gebroeders Bos spreekt van ‘cassette-kozijnen’. Het hout is gelamineerd gevingerlast vuren of (meer duurzaam) thermisch gemodificeerd naaldhout. Volgens Coert Bos, directeur van de timmerfabriek, heeft het geen zin om vurenhout te combineren met een hernieuwbaar materiaal. Hennep, kurk of cellulose worden alleen toegepast bij het gemodificeerde naaldhout.

Goede zaak

“Het is economisch en ecologisch een goede zaak om energiezuinige en CO 2-neutrale woningen te bouwen”, aldus Bos. “Maar de ‘cassette-kozijnen’ zijn nog niet toegepast. De detaillering is ook nieuw. We adviseren op de bouwplaats te werken met stelkozijnen en het echte kozijn later te plaatsen. Het wordt in de fabriek afgewerkt en voorzien van drievoudige beglazing.”

Gebroeders Bos heeft wel ervaring opgedaan met kozijnen voor een passiefproject in Brussel. Batimet uit Dresden in Duitsland leverde de aluminium buitenzijde en Bos monteerde de houten binnenzijde. De ‘cassette-kozijnen’ daarentegen zijn van binnen en buiten van hout. “In het buitenland neemt de vraag naar zulke ramen en kozijnen toe. In Nederland merken we het nog niet zo erg”, aldus Bos.

Erik Franke van Franke Architekten uit Dordrecht noemt de ontwikkeling van de ‘cassette-kozijnen’ een doorbraak in de passiefbouwwereld. “En over een aantal jaren voor heel bouwend Nederland”, voegt hij daaraan toe. Franke is betrokken bij de Stichting Passiefhuis Holland. “Wij initiëren de ontwikkeling van producten die voldoen aan strenge internationale normen. Timmerfabriek Gebroeders Bos heeft voor de ‘cassette-kozijnen’ certificaten ontvangen van het Passivhaus Institut Darmstadt (PHI). Ik verwacht vooral veel van het kozijn van thermisch gemodificeerde naaldhout en hernieuwbaar isolatiemateriaal”, aldus Franke.

Reageer op dit artikel