nieuws

Hoger pand door kleinere wc-spoeling

bouwbreed Premium

Twee liter minder water in de toiletstortbak kan ertoe leiden dat gebouwen hoger moeten worden, omdat er anders geen plek is om afvoerbuizen onder een groter afschot aan te leggen. Uneto-VNI doet onderzoek naar een kleinere spoeling.

‘Brussel’ maakt zich sterk voor minder water in de stortbak om zo het verbruik van drinkwater te minderen. In de Nederlandse stortbak zit nog 7,5 tot 6 liter. Wie in aanmerking wil komen voor een certificaat van Breeam of Leed moet het met 4 liter doen. Terwijl er betere opties zijn, zegt sanitairspecialist Eric van der Blom van installateursorganisatie Uneto-VNI: Je kunt ook besparen op warm tapwater; dan neem je de energiecomponent ook nog mee. Europa stelt volgens hem een kleinere spoeling nog niet verplicht: “Maar ondenkbaar is het niet.”

Het is vooral de grote boodschap en het bijbehorende wc-papier die letterlijk in de knel kunnen komen wanneer die met (te) weinig water worden weggespoeld. Van de aanvankelijke besparing blijft dan weinig over, zegt Blom: “Een verstopping kan vaak alleen met heel veel water worden verholpen”. De combinatie van weinig spoelwater en te weinig afschot kan er volgens hem toe leiden dat buizen uitgehakt moeten worden en opnieuw gelegd. “En dat blijkt doorgaans pas na de oplevering.” Om zeker te weten dat spoelen met 4 liter geen problemen geeft, laat Uneto-VNI met TVVL een literatuurstudie doen. Van der Blom: “We willen voorkomen dat haar leden straks aansprakelijk worden gesteld en claims krijgen omdat de afvoer niet goed werkt en moet worden aangepast.”

Ervaringen

In het onderzoek worden ook de ervaringen met vier projecten meegenomen. Dit najaar wordt het resultaat verwacht. Wanneer 4 liter spoelwater te weinig blijkt, zal Uneto-VNI de Tweede Kamerleden oproepen actie te ondernemen in Brussel. De organisaties achter Breeam en Leed worden ook geïnformeerd.

NEN 3215 die de gebouwriolering normeert schrijft 6 liter spoelwater voor. Een studie leerde Uneto-VNI dat minder spoelwater bij de huidige indeling van gebouwen problemen geeft. Ter compensatie kunnen leidingen onder een groter afschot worden gelegd. Dat vergt hogere plafonds waardoor ontwikkelaars een verdieping kunnen kwijtraken wanneer een gebouw daardoor boven de toegestane bouwhoogte komt. Een toilet kan ook dichter bij de standleiding worden geïnstalleerd, ten koste van de vrije indeelbaarheid.

Reageer op dit artikel