nieuws

‘Het werken op een school heeft ook zijn charmes’

bouwbreed Premium

V oor de uitbreiding van de Amersfoortse Caeciliaschool bouwde aannemer Huurdeman een extra verdieping op het dak van de bestaande laagbouw. Omdat de staalconstructie geheel zelfdragend moest zijn, was een goede voorbereiding van belang.

kant-en-klaarCaeciliaschool Amersfoort

De uitbreiding is voor de katholieke basisschool alweer de tweede in relatief korte tijd. In 2005 werd al een nieuw gebouw achter de bestaande geplaatst. Volgens projectleider Olaf Bisschop werd met de nieuwste toevoeging het gebouw weer meer één geheel. “De oudste bebouwing bestaat uit een gebouw van twee verdiepingen en een stuk laagbouw, met daarachter het gebouw uit 2005. Omdat we het lage tussenstuk nu een extra verdieping hebben gegeven, hebben de gebouwen op beide verdiepingen een doorgang, twee extra lokalen en een multifunctioneel leerplein, die ook als aula gebruikt kan worden.” Bijkomend voordeel is dat niet opnieuw een deel van het schoolplein hoeft te worden opgeofferd.

Maar de bestaande bebouwing gewoon optoppen was niet mogelijk. “Er moest een nieuwe draagconstructie bedacht worden om de staalbouw met kanaalplaatvloer van de bovenverdieping te dragen. Dat betekende dat we dwars door de bestaande constructie mortelschroefpalen hebben geboord.” Dat was nog niet eenvoudig; de tekeningen van het veertig jaar oude schoolgebouw wa ren op z’n zachtst gezegd onduidelijk over de fundering. ”Er klopte niks van. En dat was best spannend, want we hebben onder de bestaande bouw moeten kruipen om te zien waar we de palen kwijt konden. En de constructeur van de gemeente was er nauw bij betrokken. Hij gaf zelf al aan dat hij tijd genoeg had voor dit project, omdat er op dit moment relatief weinig wordt gebouwd in de gemeente. Maar gelukkig was er genoeg tijd, en waren de punten die de gemeente inbracht terecht.”

Daarnaast ging het onderwijs tijdens de bouw gewoon door, dus een goede planning was nodig om geen overlast te veroorzaken. “Veel van het heiwerk hebben we buiten de schooluren gedaan en op woensdagmiddag. Soms moest hetschoolplein ook worden afgesloten, omdat het deel dat voor de bouwplaats was gereserveerd onvoldoende was voor het plaatsen van een kraan.”

Maar het werken op een school heeft ook zijn charmes, vindt Bisschop. “De kinderen zijn natuurlijk enorm nieuwsgierig. We hebben de klassen ook regelmatig een rondleiding gegeven door de nieuwe uitbreiding. Wie weet zijn er weer een paar bouwvakkertjes geboren.”

Project: Uitbreiding Caeciliaschool Amersfoort

Opdrachtgever: Scholenkoepel KPOA

Aannemer: Bouwbedrijf Huurdeman

Ontwerp: agNOVA Amersfoort

Bouwtijd: 6 maanden

Bouwsom:Ongeveer 600.000 euro

projectgegevens

Reageer op dit artikel