nieuws

‘Gemini opsteker voor het energieakkoord’

bouwbreed Premium

De grootste projectfinanciering binnen de offshore windenergiesector ooit is rond. Het gaat om het Gemini-windmolenpark (600 megawatt) in zee ten noorden van Groningen. Van Oord en Siemens kunnen snel met de bouw aan de slag.

Van de totale opdrachtsom van 2,8 miljard euro gaat ongeveer 1,3 miljard euro naar Van Oord, de rest gaat naar Siemens. Van Oord is verantwoordelijk voor de bouw en Siemens levert de turbines. In de contractsom voor Siemens zit verder het onderhoud van de turbines gedurende de eerste vijftien jaar dat het project in gebruik is.

Deze overzichtelijke aanpak zorgt ervoor dat de risico’s beperkt zijn doordat het aantal schakels tijdens de bouw wordt teruggebracht tot slechts één. Andere betrokkenen, zoals leveranciers, werken in opdracht van de hoofdaannemer.

De bouw kan snel beginnen. De eerste molens gaan in 2016 stroom leveren, het totale project komt in 2017 gereed. Topman Pieter van Oord van de bouwer prijst zich gelukkig met de “belangrijke stap in het realiseren van het Nederlandse energieakkoord”. Het is ook een belangrijke stap voor het bedrijf in zijn ontwikkeling als windmolenbouwer. Gemini wordt het vierde en tot nu toe veruit grootste molenpark dat het bedrijf op zee aanlegt.

Eigendom

Bijzonder is ook het eigendom van Gemini. De vier aandeelhouders zijn het Canadese energiebedrijf Northland Power (60 procent), Van Oord (10 procent), Siemens (20 procent) en HVC (10 procent). De uitvoerende partijen zijn dus ook ingestapt als aandeelhouder.

De vier brachten samen 400 miljoen euro bijeen. Daarnaast verstrekten Northland Power en het Deense pensioenfonds PKA een achtergestelde lening van bij elkaar 200 miljoen euro. Voor de rest is een groot aantal kredietverstrekkers gevonden die toehapten voor een effectieve rente van ongeveer 5 procent gedurende de volledige afschrijvingsperiode van het project.

De oversteek van de oceaan smaakt voor de Canadese aandeelhouder naar meer, bleek tijdens de bekendmaking van de zogeheten financial close. Ook de Canadese ambassadeur die hierbij aanwezig was, zag nieuwe mogelijkheden voor inter-atlantisch economisch verkeer opdoemen, met Canada als bruggenhoofd.

Reageer op dit artikel