nieuws

Flexibele SlamDam keert snel halve meter water

bouwbreed

Twee mannen met een pomp leggen in een uur tijd moeiteloos 100 meter SlamDam aan. De nieuwste flexibele waterkering bindt de strijd aan met de zandzak.

Slang van epdm volgt gemakkelijk oneffenheden in de ondergrond

Het wordt dringen op de markt van de flexibele waterkeringen. Na de BoxBarrier, de Watergate, de Mobildeich, de Flexible Flood Protection en een handvol andere producten lanceerde Intercodam dit voorjaar de SlamDam. Die bestaat uit een gecompartimenteerde rubberslang van 67 centimeter hoog die na uitrollen wordt gevuld met water. Met een pomp met een capaciteit van 50 kuub per uur, vul je volgens Jacco Mastenbroek in drie minuten een standaardsectie van 5 meter lang.

Het idee ontstond vorig jaar in de kroeg waar een groep bevriende ondernemers geregeld samenkomt. Tijdens de wateroverlast in Midden-Europa zagen de vrienden het gehannes met pelotonnen soldaten en zandzakken aan. Op een bierviltje tekenden ze het eerste model van hun SlamDam uit.

Het geheim van de SlamDam schuilt volgens Mastenbroek in het tussenschot dat de dam van boven naar beneden in twee gescheiden compartimenten verdeelt. Door die samengestelde opbouw schuift de dam niet zomaar opzij zodra er water aan één kant tegenaan komt te staan. Het voorste compartiment zal een beetje over het achterste worden gedrukt, dat daardoor steviger tegen de bodem komt te liggen en zich goed in de kern van de dam nestelt. Op die manier worden oneffenheden in de ondergrond beter gevolgd en onderloopsheid voorkomen. Om de dam te vullen, zijn beide compartimenten met twee vulgaten uitgerust.

De SlamDam is eindeloos te verlengen door voor het oppompen de twee naastgelegen secties een beetje te laten overlappen. Ze drukken zichzelf vast. Mastenbroek: “Er sijpelt wel een beetje lekwater door de voeg, blijkt uit proeven, maar lang niet zoveel als bij een zandzakkenconstructie. Daar heb je om de halve meter een voeg en moet je ook rekening houden met een lekdebiet van 6 liter per zak per uur.”

De SlamDam is gemaakt van 1 millimeter dik synthetisch rubber epdm. Een materiaal waarmee veel ervaring is opgedaan als dakbedekking en ondergrond van sportaccommodaties en dat gemakkelijk veertig jaar meegaat. Duurproeven door de TUV begin dit jaar bevestigen die prestaties. Drogen na gebruik is volgens Mastenbroek niet eens nodig. “Je kunt hem gewoon oprollen en in de tas stoppen die we meeleveren. Eén sectie weegt zo’n 25 kilo en is goed te hanteren.” Mastenbroek heeft de dam de afgelopen maanden op tal van plekken gedemonstreerd voor waterschappen, brandweerkorpsen en andere geïnteresseerden. Eén partij kocht zelfs al een kilometer, maar Mastenbroek houdt nog even geheim aan wie. “Daar organiseren we binnenkort een klein feestje omheen.”

Reageer op dit artikel