nieuws

Facilicom-dochter Breijer verwacht weer zwarte cijfers

bouwbreed

Breijer Bouw en Installatie verwacht 2014 met zwarte cijfers af te kunnen sluiten. De afgelopen drie boekjaren eindigde het Facilicom-onderdeel in de rode cijfers. “We zien de markt weer iets aantrekken”, zegt algemeen directeur Pieter-Jan van Hooijdonk.

Het afgelopen jaar boekte Breijer een verlies. Hoe hoog het verlies is, wordt niet vermeld. Van Hooijdonk: “Ik kan wel zeggen dat het ten opzichte van vorig jaar gehalveerd is.” Het negatieve resultaat werd volgens de directeur onder meer veroorzaakt door het opstarten van pps-projecten. Ook het faillissement van De Combi, waarmee ­Breijer aan een groot project in Amsterdam werkte, drukte het resultaat. “Dat heeft ons wel enkele tonnen gekost.” De bedrijfsinkomsten, ruim 112 miljoen euro in 2012, bleven volgens Van Hooijdonk nagenoeg gelijk. Ook de orderportefeuille is goed gevuld. “We zitten momenteel op ongeveer 80 procent.”

De afgelopen jaren zijn de verschillende bv’s waaruit Breijer bestond, bij elkaar gebracht in drie business units: Projecten, Contractonderhoud en Brand en Beveiligingstechniek. Door deze ingreep verdwenen in 2013 zo’n honderd arbeidsplaatsen. Dankzij een contract dat het moederbedrijf Facilicom met KPN overeenkwam, waardoor Breijer vijf jaar het onderhoud van 1400 gebouwen en installaties van KPN mag doen, bleef het aantal werknemers echter op 800.

Van Hooijdonk is wel erg blij dat hij samen met Facilicom het pps-project het pand aan de Bezuidenhoutseweg 30, het voormalige ministerie van Economische Zaken, heeft binnengehaald. “Dat valt grotendeels in 2015, een mooie basis voor volgend jaar.”

Zoals wel meer directeuren van bouwbedrijven ziet Van Hooijdonk 2014 als overgangsjaar. “We zien de markt weer iets aantrekken. De aanbestedingsmarkt nog niet, maar we halen wel weer meer projecten binnen via klanten die we via het onderhoudswerk kennen.”

Reageer op dit artikel