nieuws

EU overweegt één soort tolsysteem

bouwbreed

De Duitse EU-commissaris voor energie Günther Oettinger is voorstander van één Europees tolsysteem in alle lidstaten. “Duitsland ligt midden in Europa. We kennen al heel lang geen grenscontroles meer. In dit geval zijn 28 verschillende tolsystemen ronduit grotesk”, vindt Oettinger. Hij reageert daarmee op de felle kritiek op de pogingen van Duitsland om een tolsysteem […]

De Duitse EU-commissaris voor energie Günther Oettinger is voorstander van één Europees tolsysteem in alle lidstaten. “Duitsland ligt midden in Europa. We kennen al heel lang geen grenscontroles meer. In dit geval zijn 28 verschillende tolsystemen ronduit grotesk”, vindt Oettinger.

Hij reageert daarmee op de felle kritiek op de pogingen van Duitsland om een tolsysteem in te voeren waarbij alleen buitenlanders gaan betalen. Dat is volstrekt in strijd met de EU-regels zoals de oosterburen zelf ook wel weten.

In het verleden heeft de Europese Commissie wel vrijwillige regels gesteld voor onder meer het zogenoemde Eurovignet. Daar maken slechts enkele landen overigens gebruik van, waaronder overigens wel Duitsland, maar dan alleen voor vrachtverkeer.

Daar is de commissie in 2012 echter mee gestopt omdat de lidstaten vinden dat dit iets is wat ze zelf kunnen en moeten beslissen.

Reageer op dit artikel