nieuws

Energieverbruik huishoudens eindelijk in kaart

bouwbreed

Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt per jaar 2399 kWh aan elektrische energie. Dat leert een berekening van Het Lente-akkoord in een poging de energierekening van nieuwbouwwoningen beter te kunnen voorspellen.

Epc-berekeningen bepalen alleen het zogeheten gebouwgebonden energieverbruik. Dat is de energie die nodig is om een gebouw te verwarmen, koelen, verlichten en te ventileren. Zelfs douche- en tapwater zijn genormeerd. Maar wat huishoudens verder nog gebruiken aan elektriciteit om televisie te kijken, te internetten, de was te doen en te koken, blijft buiten beschouwing. Terwijl dat volgens het Lente-akkoord wel informatie is waarover kopers van nieuwbouwwoningen graag beschikken. Ze willen een betrouwbare voorspelling van hun energierekening, zodat ze woningen onderling goed kunnen vergelijken. Bij projectontwikkelaars leeft dezelfde wens. Daarom heeft DPA Cauberg-Huygen voor het Lente-akkoord opgeschreven hoe je die energielasten voor nieuwbouwwoningen kunt berekenen. Het bureau is daarbij uitgegaan van een huishouden van gemiddeld 2,2 personen.

Welke afwegingen DPA Cauberg-Huygen heeft gemaakt en welke bronnen zijn geraadpleegd staat transparant beschreven in het rapport Energiekosten Nieuwbouw Woningen. Daarbij is rekening gehouden met de tarieven die verschillende energieleveranciers hanteren, heffingen, vastrecht en andere variërende factoren. Het zal daarom een levend document zijn, dat regelmatig wordt aangepast, net als de epc-berekeningssoftware waarin de gegevens hopelijk worden geïncorporeerd. De berekeningsmethode is opgesteld in nauwe samenwerking met Vereniging Eigen Huis, het Nibud, De Energiesprong en Aedes.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels