nieuws

Doolhof van handgemaakte holle bakstenen

bouwbreed

Zeshonderdduizend handgemaakte, holle bakstenen, die niet alleen een decoratief doel dienen, maar de hele bouwconstructie bepalen. Dat zijn de meest bijzondere factoren van het Kantana Film & Animation Institute in Thailand, winnaar van de Wienerberger Brick Award.

Bangkok Project Studio imponeerde de jury met het doolhofachtige instituut, dat ten dele bestaat uit 8 meter hoge, golvende muren met verborgen binnenplaatsen zonder dak. Het ensemble doet denken aan de plaatselijke tempels en is op traditionele wijze gebouwd, steen voor steen. De bakstenen komen uit het enige Thaise dorp dat nog handgemaakte bakstenen produceert. Ze zijn twee keer zo groot als gebruikelijk en de hollingen geven de muren een isolerende werking. Het feit dat werklozen zijn opgeleid om het bouwwerk te realiseren, geeft aan dit project een extra sociale betekenis. Naast de hoofdprijs is ook de award in de categorie ‘speciale oplossingen’ aan dit project toegekend.

Reageer op dit artikel