nieuws

Combinatie zonnepanelen en afdeklaag op stortplaats

bouwbreed Premium

Grontmij ziet goede kansen om in Nederland twee keer zo veel zonne-energie van stortplaatsen te halen dan nu het geval is. Een test op deponie C3 op de Maasvlakte is veel belovend.

Samen met afvalspecialist Van Gansewinkel en de provincie Zuid-Holland geeft het ingenieursbureau aan dat met een geïntegreerde aanpak 500 megawatt extra aan zonnestroom is op te wekken. Op basis van de test wordt een (eind 2015 op te leveren) gedetailleerd ontwerp uitgewerkt voor een slimmere afdichting van stortplaatsen.

Het speurwerk van het drietal concentreert zich op de integratie van het zonnesysteem en de traditionele afdichting van de stortplaats. Met als voorbeeld: deponie C3. Gerekend wordt aan manieren om de verplichte afdichting van de stort financieel aantrekkelijk te combineren met de opwekking van duurzame energie. Waardoor de stortplaats deel wordt van de circulaire economie.

Tot dusverre zijn de gecombineerde afdekzonnesystemen alleen in het buitenland beproefd. Drie varianten dringen zich daarbij op de voorgrond. Zo kan gekozen worden voor een traditionele veldopstelling met boven op de grondlaag zonnepanelen op frame. Een andere oplossing biedt een tijdelijke afdekking met zonnepanelen op een dakconstructie. De derde denkrichting gaat uit van geïntegreerd zonnefolie. De zonnecellen zijn dan volledig geïntegreerd met afdichtend folie.

De initiatiefnemers op de Maasvlakte berekenden het financieel en maatschappelijk rendement voor geïntegreerde realisatie van de varianten. Wat bleek? De systemen op de 18 hectare grote stortplaats kunnen minimaal acht keer hun eigen energievoorziening produceren. Door zijn omvang kan het beoogde zonnepark een icoon in het industriële landschap worden. Het gebied vlak achter de kust kent jaarlijks 1450 uur zon.

Reageer op dit artikel