nieuws

Cao-partijen railinfra nog onbekend

bouwbreed

Vakbonden overwegen Strukton Rail of Bouwend Nederland te passeren bij de aanstaande onderhandelingen over een nieuwe railinfra-cao.

Breuk Strukton met Bouwend Nederland zorgt voor uitstel van onderhandelingen

Dat zegt bestuurder Hans Crombeen van FNV Bouw. Het liefst heeft hij beide partijen aan de cao-tafel, maar als er niet snel duidelijkheid komt of Strukton mag aanschuiven van Bouwend Nederland, maken de bonden zelf een keuze met wie ze het onderhandelingstraject ingaan.

Crombeen: “We zouden ook alleen met Strukton een cao kunnen afsluiten en vervolgens een algemeenverbindendverklaring regelen. Die mogelijkheid is hier intern de revue gepasseerd, zeker. Maar dat geldt ook voor de optie om alleen met Bouwend Nederland te gaan onderhandelen.”

Dat die weg niet de voorkeur geniet van vakbonden, houdt vooral verband met het moeizame proces dat dan ongetwijfeld zal volgen om de cao algemeen verbindend verklaard te krijgen, bekent Crombeen.

De huidige railinfra-cao loopt in juli af. Dat de onderhandelingen nog niet zijn gestart, heeft alles te maken met de breuk tussen Strukton en Bouwend Nederland eerder dit jaar. De bouwer keerde de brancheorganisatie de rug toe uit onvrede over onder meer de hoogte van de contributie. Door uit te treden heeft Strukton Rail zijn plek in de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers moeten opgeven.

Dat laatste zorgt voor problemen omdat Strukton Rail veruit de grootste werkgever is in de sector en voor vakbonden dus een belangrijke gesprekspartner. Zelf heeft de spooraannemer ook aangegeven mee te willen blijven praten over cao-zaken, zoals ze altijd heeft gedaan in het verleden.

Crombeen: “Bouwend Nederland heeft inmiddels richting Strukton Rail aangegeven dat ze mee mag onderhandelen mits ze voldoet aan een aantal voorwaarden. Welke precies weet ik niet, maar waarschijnlijk heeft Bouwend Nederland geëist dat Strukton Rail zich committeert aan de grote algemene deler en niet alleen aan de onderdelen die haar uitkomt.”

Crombeen vindt dat geen onredelijk standpunt van de brancheorganisatie. “Zeker niet. Het kan niet zo zijn dat Strukton meepraat en aan het einde van de rit zegt: dit bevalt ons niet, we tekenen niet. Dat is wel een beetje wat het bedrijf wil, proeven wij. Maar die opstelling is mij te vrijblijvend. Bij het begin van de onderhandelingen moet duidelijk zijn dat de werkgeverspartijen zich zullen committeren aan het onderhandelingsresultaat.”

FNV Bouw en CNV Vakmensen probeerden eerder dit jaar – via een rechtszaak – Strukton te dwingen het lidmaatschap van Bouwend Nederland te hernieuwen. Dat lukt niet. Volgens Crombeen volgt er nog een hoger beroep in die zaak.

Reageer op dit artikel