nieuws

Cadeautjes

bouwbreed Premium

De oude Romeinen wisten het al over de Grieken. Timeo Danaos et dona ferentes, ik vrees de Grieken, ook als zij cadeautjes geven. In het huidige tijdsgewricht kan vrijwel hetzelfde gezegd worden over politici. Daarom was het zo opvallend dat ‘s lands penningmeester Jeroen Dijsselbloem de goegemeente heeft blijgemaakt met zijn opmerking dat de crisis […]

De oude Romeinen wisten het al over de Grieken. Timeo Danaos et dona ferentes, ik vrees de Grieken, ook als zij cadeautjes geven. In het huidige tijdsgewricht kan vrijwel hetzelfde gezegd worden over politici.

Daarom was het zo opvallend dat ‘s lands penningmeester Jeroen Dijsselbloem de goegemeente heeft blijgemaakt met zijn opmerking dat de crisis voorbij is. Nou ja, voor diegenenen die nog gezegend zijn met werk dan, de rest van de bevolking merkt er nog niets van. Dergelijke cadeautjes worden door politici pas gegeven in het zicht van verkiezingen.

Nu is het zeker waar dat de verhoudingen tussen de coalitiegenoten niet meer optimaal is. Logisch ook. De leider van de PvdA, Diederik Samsom, is zo langzamerhand een lijder geworden. Zijn gezag binnen de partij is tanende zo niet non-existent. Het is ook aan hemzelf te merken. Voor een kernfysicus is het immers opvallend als hij zich niet langer tot de kern kan beperken.

De opmerking van Dijsselbloem kan dan ook niets anders betekenen dan dat het kabinet binnenkort gaat vallen. Dat is goed. Dit kabinet heeft aangetoond dat boekhouders volstrekt ongeschikt zijn als bestuurders, laat staan als staatslieden. Daar hadden we er al niet zoveel van in ons land en met Wil Albeda is ons er alweer één ontvallen.

Intussen blijven we natuurlijk wel zitten met de inhoud van de opmerking van Dijsselbloem. Is de crisis daadwerkelijk voorbij. Als je alle signalen van OESO, Europese Commissie en CPB mag geloven gaan we inderdaad de goede kant uit. Daar is dit jaar nog weinig van te merken met een nog steeds oplopende werkloosheid die volgend jaar met wel 10 basispunten, 0,1 procentpunt dus, zal dalen. En ook de groei is nog niet om over naar huis te schrijven, nog niet eens 1,5 procent. Er hoeft dus maar iets te gebeuren en het gaat weer verkeerd.

Dan houd je je hart vast als vanuit de bankensector gepiept wordt dat te strenge regels hen belet ondernemertje te spelen. We zitten nu nog midden in de ellende omdat geen bankier wist wat subprime betekende. En dan ondernemertje willen spelen? In goed Amsterdams heet dat een gotspe.

Dit kabinet kan het volk in zijn nadagen dan ook twee cadeautjes geven waar het volk werkelijk wat aan heeft: niet zwichten voor de bankiers en vervolgens opstappen. Dan komt het consumentenvertrouwen tenminste ook weer terug.

Reageer op dit artikel