nieuws

Brussel helpt Venlo lampen vervangen

bouwbreed Premium

Venlo vervangt de komende drie jaar voor 9,1 miljoen euro het grootste deel van zijn openbare verlichting. Brussel betaalt 425.000 euro mee aan onder meer nieuwe dimbare led-verlichting.

De Limburgse gemeente is de eerste in Nederland die een bijdrage ontvangt uit het European Energy Efficiency Fund (EEEF), zegt projectleider Ralf Pakbier van Venlo. De gemeente wil met dat geld ruim zestienduizend armaturen vervangen en ongeveer drieduizend masten. Dat staat gelijk aan ongeveer 70 procent van het areaal. De vooruitzichten zijn veelbelovend, vindt de voorman van het vervangingsproject: “De nieuwe led-armaturen die de bestaande verlichting vervangen verbruiken ruim 60 procent minder energie.” De combinatie van Europees geld en grootschalige vervanging van de openbare verlichting maakt de gemeente naar zijn mening tot voorbeeld voor andere.

Venlo wil zich niet vastleggen op één leverancier. De vervanging wordt telkens wijksgewijs aanbesteed. “En daar kan een leverancier dan een aanbieding voor doen”, zegt Pakbier. Met deze spreiding hoopt de gemeente telkens de nieuwste techniek te verwerven. “Anders ben je gebonden aan de stand van zaken zoals die op het moment van de inschrijving was.”

Een groot deel van de armaturen van de openbare verlichting in Venlo stamt uit de jaren tachtig en negentig. Dan wordt het zoetjes aan tijd dat er iets anders voor in de plaats komt, zegt Pakbier; “ook al vanwege de grotere kans op storingen”. Een schakeling in de nieuwe armaturen halveert na elf uur ‘s avonds de verlichtingssterkte. “We hebben ook gekeken naar de mogelijkheden voor dynamisch dimmen”, zegt Pakbier. Dat zijn systemen die het licht tot 10 procent reduceren wanneer een bepaalde tijd geen verkeer de lantaarnpaal is gepasseerd. Deze systemen bleken echter net wat te duur vergeleken met de opbrengst.

Onderzoek leert de gemeente dat de gehalveerde sterkte geen problemen veroorzaakt voor het verkeer. Gebruikers ervaren het witte led-licht op de hoofd- en ontsluitingswegen als ‘prettiger’ dan het conventionele oranje natriumlicht. De gemeente streeft ernaar om overal in het eigen gebied het oranje licht te vervangen door wit.

Ongeveer tweederde van de openbare verlichting in Venlo is aangesloten op een eigen netwerk. In de kernen Tegelen, Belfeld, Arcen en Velden is de openbare verlichting aangesloten op het onbemeterd netwerk van de netbeheerder Enexis. Het verbruik wordt dan verrekend door middel van het opgestelde vermogen en het aantal branduren. Netbeheerder Enexis voert in Arcen en Velden een proefproject uit het verbruik wel te bemeteren.

Reageer op dit artikel