nieuws

Breeam in beweging richting gezondheid

bouwbreed Premium

De Dutch Green Building Council (DGBC)overweegt aanpassing van Breeam, zodat gezondheid en welzijn zwaarder gaan wegen. Ook zzp’ers kunnen met de DGBC meedoen en omgeving, interieur, woningen en scholen krijgen meer aandacht.

Dutch Green Building Council overweegt aanpassing

Aldus Annemarie van Doorn, directeur van de DGBC. “Binnenkort start een werkgroep over gezondheid”, kondigde Van Doorn aan op een participantenbijeenkomst tijdens de beurs Building Holland. “We willen met experts bespreken hoe we gezondheid, welzijn en comfort kunnen inpassen. Ook de World Green Building Council kiest voor een focus op gezondheid. “De belangstelling is groot en we zullen onderzoeksresultaten en ‘best practices’ publiceren. Breeam is een middel, het doel is welzijn. We willen de omgeving en het interieur daarbij betrekken. Ook willen we in gesprek met gemeenten en eindgebruikers.”

Verschillen

Jaap Gillis, bestuursvoorzitter van de DGBC, toont zich tevreden over de ontwikkeling van de organisatie voor duurzaam bouwen en vastgoed. “Er is wel discussie met de BRE (British Research Establishment, de ontwikkelaar van de Breeam, red.). We willen niet te veel verschillen in de tools per land”, zegt hij. Ook hij noemt de focus op gezondheid. “Maar we kunnen niet zomaar eigenhandig de methodiek veranderen, we zitten vast aan BRE en de vertaling van Breaam naar het Nederlandse Bouwbesluit.”

Gezondheid en welzijn is met 19 procent van de te behalen punten feitelijk nu al de zwaarste van de negen categorieën. Het is onmogelijk om de beoordeling ‘outstanding’ te krijgen zonder credits voor gezondheid en welzijn. Maar participanten besteden tot nu toe meer aandacht aan energie.

“We willen dat de bouw meer energie in gezondheid en welzijn steekt”, zei Gillis desgevraagd. “Omdat we zien dat mensen weinig met elkaar in contact komen. Het gemeenschapsgevoel en de sociale veiligheid moeten worden verbeterd.” Van Doorn wijst op een recent rapport van Jones Lang Lasalle, waarin 137 kantoormedewerkers meer belang zeggen te hechten aan gezondheid dan aan energiebesparing.

Stedenbouwer Menno Moerman van architectenbureau INBO stelt dat gezondheid aandacht verdient omdat het overgewicht van de bevolking snel toeneemt. Hij houdt de gebouwde omgeving verantwoordelijk.

Hans Korbee van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) benadrukt onder meer de overmaat van CO 2in de lucht in schoolgebouwen als reden om de focus op gezondheid te leggen.

Reageer op dit artikel