nieuws

Bouwend Nederland vindt 
Asscher doorschieten

bouwbreed

Natuurlijk moeten misstanden rond buitenlandse arbeiders worden bestreden, maar ketenaansprakelijkheid is uit den boze, vindt Bouwend Nederland.

Uitbreiding van de ketenaansprakelijkheid is juist voor mkb-bedrijven een crime . Het zadelt ze op met extra controles en lasten, vindt directeur Sociale Zaken van BNL, Joba van den Berg, Zij reageert hiermee op plannen van minister Asscher die uitbuiting en schijnconstructies wil uitbannen en voor de zomer nog met wetgeving wil komen.

Volgens de Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra valt het allemaal wel mee met de extra lasten. “We hebben al de Wet ketenaansprakelijkheid. Dit is slechts een kleine uitbreiding”, zegt Truus Remkes van de AFNL.

Nog belangrijker is de vakpas die volop in ontwikkeling is. “Als die er komt, wordt de controle aanzienlijk eenvoudiger, zowel voor de bedrijven als voor de Inspectie Sociale Zaken. Alle gegevens zitten dan in de clouden iedereen in de keten kan weten met wie er gewerkt wordt. Daarbij maakt het niet uit of iemand zzp’er is, payroller of vaste kracht”, schetst Remkes de toekomst. Op dit moment worden al gesprekken gevoerd of de vakpas Europees model gaat worden.

Reageer op dit artikel