nieuws

Blok weigert om beleggers op te jagen

bouwbreed Premium

Minister Blok weigert de liberalisering van de huurmarkt te koppelen aan afrekenbare doelstellingen zoals een nieuwbouwprestatie-eis voor beleggers.

Woonakkoordcoalitie houdt stand

Hogere huurprijzen, een tijdelijke bevriezing van de liberalisatiegrens, corporaties die terug naar hun kerntaak moeten. Minister Blok trekt langzaam strepen in het zand. Na de hervorming van de koopmarkt kwam gisteren de historische aanpassing van de huursector aan bod in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen zoals de SP en de PVV voelen weinig voor de plannen van de minister. Het CDA en D66 toonden zich milder.

Het CDA maakt zich weliswaar zorgen over de bouwmogelijkheden van corporaties, op ramkoers was CDA’er Knops nou ook weer niet. Misschien dat hij zijn kruit bewaart voor het najaar, wanneer de echte knopen worden doorgehakt.

Minister Blok gaf het gisteren zelf toe: de exacte menukaart moet nog samengesteld. Zo wordt er over de huursombenadering die af moet rekenen met de Donnerpunten (ingevoerd om doorstroming in schaarstegebieden te bevorderen) nog flink onderhandeld. Ook de veelbepalende Novelle, waarin vast komt te liggen wat corporaties vanaf volgend jaar wel en niet mogen, moet nog verschijnen.

Het politieke ‘voorspel’ van gisteren stond vooral in het teken van de gevolgen van de ‘grote’ operatie. Zorgen zijn er over de toekomstige investeringsmogelijkheden van corporaties. Aan de andere kant zijn de VVD en het CDA bang dat beleggers niet zullen waarmaken wat ze beloven: meer woningen bouwen in het middensegment. CDA-Kamerlid Knops vergeleek het openeindjesbeleid van Blok met ‘rijden in de mist.’ VVD’er Roald van der Linde vroeg de minister op hoeveel nieuwbouwwoningen van beleggers hij rekent in het middensegment.

Blok weigerde een streefcijfer te noemen en verwees naar uitspraken van Taco van Hoek (EIB) en Frank van Blokland (IVBN) gisteren in Cobouw. Beide ndenken dat de hervoming – op termijn – goed is voor de bouw.

Reageer op dit artikel