nieuws

Beton, staal en kunststoffen grote vervuilers in bouw

bouwbreed Premium

Van alle gebruikte materialen in de bouw tast beton het milieu het meest aan. Staal en kunststoffen volgen beton op de voet, blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport van CE Delft dat in opdracht van Bouwend Nederland is gemaakt.

Materiaalgebruik is de belangrijkste vervuiler in de bouw. Beton, staal en kunststoffen zijn de grootste ‘vervuilers’. CE Delft merkt in het rapport ‘Meten is weten in de bouw’ echter op dat het niet de bedoeling is om verschillende materialen met elkaar te vergelijken als het gaat om milieuprestaties. “Bij keuze voor een materiaal in een bepaalde toepassing is de functie van het specifieke product leidend”, schrijven de onderzoekers in de bijlage.

Positief voor de bouw is de conclusie dat de totale milieulast in de bouw lijkt mee te vallen, vergeleken met eerdere aannames.

De onderzoekers maken gehakt van eerdere mythes. Een daarvan luidt dat de bouw verantwoordelijk zou zijn voor 45 procent van het landelijke energieverbruik. Adviesbureau CE Delft komt uit op een tiende daarvan. Zelfs als het totale gasverbruik wordt opgeteld bij de milieubelasting van bouwen, slopen en materiaalgebruik komt CE Delft uit op 20 procent van het totale nationale energieverbruik: nog altijd 25 procent lager dan werd beweerd.

Materiaalgebruik in een woning blijkt een behoorlijke impact te hebben op het milieu. Die impact stelt CE Delft gelijk aan het vijftien tot twintig jaar verwarmen van een woning. Met andere woorden: na vijftien tot twintig jaar kan een energienulwoning, pas echt energienul genoemd worden.

Het rapport liet ongeveer een jaar langer op zich wachten dan vooraf was bedacht. Verschillende bronnen verklaren dat het te maken heeft met de cijfers in het rapport die aangeven welke materialen voor de meeste belasting zorgen. Het zou weinig zeggen, omdat staal, beton en kunststoffen bij uitstek ook materialen zijn die gewoon veel in de bouw worden toegepast.

Reageer op dit artikel