nieuws

Zeven nominaties voor het Gebouw van het jaar

bouwbreed Premium

De jury voor de verkiezing van het BNA-predikaat Gebouw van het Jaar 2014 heeft zeven gebouwen genomineerd. Volgens juryvoorzitter Paul Schnabel “stuk voor stuk bijzondere gebouwen”.

De prijsuitreiking is op 20 mei. De genomineerde gebouwen zijn behalve op basis van architectonische kwaliteit ook geselecteerd op maatschappelijke, culturele en functionele betekenis.

In de selectie zijn gebouwen in vijf categorieën opgenomen. Het vernieuwde Rijksmuseum Amsterdam (Cruz y Ortiz) is genomineerd onder Identiteit & Icoonwaarde, samen met cultureel centrum Rozet in Arnhem (Neutelings Riedijk). Een boerderijverbouwing in IJlst (Jelle de Jong) valt samen met Villa Kogelhof in Kamperland (Architectenbureau Paul de Ruiter) onder Particuliere Woonbeleving. Het cultuurcentrum Energiehuis in Dordrecht (Ten Bras Westinga Architectuur/Interieur en architectenbureau Stedenbouw) pronkt in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. Het Museumkwartier in ’s-Hertogenbosch (Bierman Henket) scoort onder Stimulerende Omgevingen, net als de Internationale School in Eindhoven (Diederendirrix).

De uitbreiding van museum De Fundatie (Zwolle, Bierman Henket) kreeg een eervolle vermelding, evenals een woon-werkconcept in Wassenaar (Kavander Architecten).

Reageer op dit artikel