nieuws

Wegenbouwer vergoedt schade door ‘glasasfalt’

bouwbreed Premium

Gemalen glasscherven die door bewerkingen hun scherpe randen zijn kwijtgeraakt, vormen de basis voor asfalt waarvan glasgranulaat de steenslag vervangt.

“Als iemand een lekke band door ons ‘glasasfalt’ krijgt betalen we een nieuwe”, zegt Erik Wolbers van De Roo Wegenbouw & Milieutechniek over zijn asfaltmengsel Glasweg. Tot nog toe heeft niemand zich gemeld, en dat blijft volgens de wegenbouwer uit Emmen ook zo.

De Roo heeft drie proefvakken aangelegd met Glasweg, waarin gemalen glas is verwerkt dat geen scherpe randen meer heeft. Technisch zit er volgens Wolbers geen verschil tussen asfalt met steenslag en asfalt waarin het steenslag is vervangen door glasgranulaat. In het mengsel is 40 procent van het steenslag vervangen door glasgranulaat. “Het is een fractie die overschiet bij het herverwerken van glas”, zegt Wolbers. “Daar zitten ook andere materialen in dan glas, waardoor het niet meer is te gebruiken voor de productie van nieuw glas.”

De productie van asfalt met glas wijkt niet af van asfalt maken met steenslag. Ook de verwerking is niet anders. “In de drie proefvakken is het met een gangbare spreider gelegd en met een even gangbare wals verdicht”, zegt Wolbers. “Aan het eind van de levensduur is het als asfaltpuin weer voor nieuw asfalt te gebruiken. Al kun je er dan voor kiezen om het niet als toplaag toe te passen, maar als onderlaag.”

Sprookjesasfalt

De glasdeeltjes in de deklaag liggen verspreid onder verschillende hoeken over het gehele oppervlakte van de weg. Een deel ervan aan het oppervlak. Het licht van lantaarnpalen en koplampen laat de deeltjes schitteren. Wolbers: “Het contrast tussen het wegdek en de berm wordt groter en er ontstaat een optische begeleiding.” Onder bepaalde omstandigheden zou de Glasweg zelfs zonder openbaar licht toe kunnen.

In Center Parcs De Huttenheugte in Dalen, één van de drie locaties waar Glasweg op proef ligt, kreeg het vanwege de schittering de bijnaam ‘sprookjesasfalt’.

Reageer op dit artikel