nieuws

Weekmaker lost belijning wegdek op

bouwbreed Premium

Wanneer w egmarkeringen hun functie verliezen blijkt het vaak moeilijk ze weg te halen zonder het wegdek te beschadigen. Een combinatie van conventionele markeringsverf en een nieuw ontwikkelde weekmaker laat de lijnen verdwijnen zonder een spoor achter te laten.

Verwijderen veroorzaakt geen schade

De ‘verwijderbare wegmarkering’ is een ontwikkeling van de Bredase specialist in wegmarkeringproducten Veluvinea, wegenbouwer Heijmans en straalbedrijf ROWI uit Baak. Wegmarkeringen worden doorgaans weggefreesd of met water onder zeer hogedruk van het asfalt verwijderd. Beide technieken laten sporen na op de ondergrond. Camiel Taminiau van Veluvine zegt een alternatief te bieden met een combinatie van conventionele wegenverf en een weekmaker. “De verf is op basis van acrylaat met een aromatisch en loodvrij oplosmiddel.”

Wanneer de markering niet meer nodig is wordt op de markering een weekmaker uit natuurlijke producten gespoten. Veluvine ontwikkelde het zelf onder de noemer Velumove. Het middel kan airless op de markering worden aangebracht. Net als voor de verf volstaat het gebruikelijke materieel. “Het verweekte materiaal wordt met warm water onder relatief lage druk verwijderd”, zegt Taminiau,

Rowi Straalbedrijf zet daarvoor de straalwagens in die het bedrijf naar eigen ontwerp bouwde om wegmarkeringen te verwijderen. “Aanvankelijk bedoeld om met water onder een druk tot 2500 bar onverweekte belijningen van het wegdek te spuiten”, zegt Stefan Paes. Met Velumove kan dat volgens hem onder een beduidend lagere druk. “Beschadigen zijn vrijwel uitgesloten.”

Veluvine adviseert zijn ‘verwijderbare streep’ voor het aangeven van onder meer omleidingen.

Reageer op dit artikel