nieuws

Waterleiding verandert in rioolbuis

bouwbreed

Een betere sortering van oude kunststof drinkwaterleidingen maakt herverwerking makkelijker en levert betere producten op die uit het secundaire materiaal worden gemaakt.

Beter sorteren bevordert hergebruik

Reststoffenunie Waterleidingbedrijven en BureauLeiding bevestigen in een convenant hun inspanningen om meer werk te maken van het inzamelen en herverwerken van kunststof drinkwaterbuizen die geen dienst meer doen. De oude buizen worden vermalen tot granulaat waarvan weer rioolbuizen worden gemaakt. Dat gaat heel goed, zegt Fons Coppens van de Reststoffenunie, al kunnen er geen nieuwe drinkwaterleidingen meer van worden gemaakt. “Het is een tweede soort buis die geen druk van binnenuit hoeft op te vangen; rioolwater staat nooit onder druk zodat de buizen alleen de gronddruk hoeven op te vangen.”

Een betere sortering van het afkomende materiaal voorkomt dat andersoortige kunststoffen het leidingenkunststof vervuilen. Daarmee nemen de kansen op herverwerking toe, verwacht Coppens. Jaarlijks wordt ongeveer 500 ton aan oude leidingen uit de grond gehaald. Daarvan wordt ruim 100 ton herverwerkt. Van 150 ton is wat de Reststoffenunie betreft niet helemaal duidelijk wat ermee gebeurt. Zeker is in elk geval dat 250 ton aan oud leidingmateriaal wordt verbrand of gestort.

BIS

Roger Loop, directeur van het informatiebureau voor kunststof leidingsystemen BureauLeiding, herinnert eraan dat zijn organisatie al sinds 1992 herverwerking bevordert met het Buizen Inzamel Systeem (BIS). De samenwerking met Reststoffenunie helpt volgens hem vooral pvc terug te komen als ‘kwalitatief hoogwaardig buismateriaal’.

Reageer op dit artikel