nieuws

Warmte van plintradiator loopt als deken langs wand

bouwbreed

Plintradiatoren kunnen met minder water en dus minder energie een ruimte op temperatuur brengen dan conventionele radiatoren.

Conventionele radiatoren brengen een ruimte op temperatuur door de lucht op te warmen, zegt Joost van Gisbergen van plintradiatorleverancier Climaboard – Benelux uit Soest. De lucht geeft vervolgens de warmte af aan alles en iedereen die in deze ruimte is. Wand-, vloer- en ook plintverwarming brengen een ruimte daarentegen op temperatuur door indirecte straling. In het geval van het plintsysteem wordt daarvoor de wand opgewarmd. “Dat gebeurt weliswaar door lucht te verwarmen”, zegt Van Gisbergen, “maar de radiator leidt de lucht zodanig af dat die als een deken langs de wand omhoog stroomt.” Gaandeweg wordt de wand warmer tot een hoogte van twee tot 2,5 meter. De warmte straalt vanuit de wand in de ruimte. Conventionele radiatoren warmen de wand maar een klein stukje op boven de radiator.

De plintradiator van Climaboard bestaat uit twee koperen buizen die met aluminium lamellen boven elkaar zijn gefixeerd. De buizen hebben elk een diameter van 15 millimeter. De radiator wordt in de plint gemonteerd. Het is een vervanger van de plint, zegt Van Gisbergen: “Wie de bestaande plint wil behouden moet de radiator erboven monteren om hetzelfde effect te krijgen.” De radiator wordt weggewerkt achter een aluminium paneel. De plint biedt nog ruimte om bijvoorbeeld elektrakabels in te bergen.

Voorlooptemperatuur

De Climaboard is goed geschikt voor renovaties. De plintradiator werkt met onder meer een gangbare cv-installatie in blok- of stadsverwarming. Een meter radiator levert bij een voorlooptemperatuur van 55 graden Celsius ruim 150 watt aan warmte. De Climaboard kan ook worden aangesloten op de retourleiding van conventionele radiatoren wanneer de voorlooptemperatuur niet regelbaar is. De kleinere diameter van de leidingen vermindert het totale volume aan water in cv-installaties. In een voorbeeld rekent Van Gisbergen voor dat een proefopstelling met 14 meter plint met ruim 5 liter verwarmingswater toe kan; voor een conventionele radiator is dat 21 liter. Het betekent dat het cv-water sneller warm is waardoor het verbruik navenant daalt.

Dat gaat vooralsnog alleen op voor individuele installaties waarvan de temperatuur van de gebruikelijke 70 graden Celsius tot 55 graden Celsius kan worden gereduceerd, zegt Van Gisbergen. Bij collectieve installaties is die besparing volgens hem minder makkelijk te realiseren vanwege de hoge temperatuur van het water.

Reageer op dit artikel