nieuws

Voor de zekerheid extra palen voor Bethelkapel op oude strandrug

bouwbreed

Kerkdiensten vinden er niet meer plaats in de Haagse Bethelkapel. Voor de nieuwe functie als buurthuis zijn een paar nieuwe funderingspalen nodig.

Hoewel de kapel op een uitloper staat van de duinen en net als de gebouwen in de omgeving op staal is gefundeerd, kozen de bouwers ervoor om een paar extra palen te slaan voor een nieuwe uitbouw. De dichtstbijzijnde sondering was jaren geleden 100 meter verderop gemaakt. Aangezien er een bescheiden uitbouw van één verdieping in houtskeletbouw wordt gerealiseerd, was het volgens architect en bouwcoördinator Frans Cladders handiger meteen een paar paaltjes te slaan in plaats van eerst een sondering te maken en daarna tot de conclusie te komen dat er alsnog palen nodig zijn.

De funderingsopdracht ging naar Castelein Heiwerken uit Nootdorp, dat drie inwendig geheide buispalen aanbracht van elk 6 meter lengte. Met een compacte stelling kon Castelein gemakkelijk achter de bijna honderd jaar oude kapel komen. De 6-duims paaltjes zaten in een ochtend op hun plek. Na elke las ging er eerst een emmer grind in de paal voor het maken vaneen goede prop. Die spreidt de krachten van het heiblok over de schacht. Zonder prop zou de voetplaat volgens Leon Castelein te snel los worden geslagen. ‘‘Dan kan het grondwater omhoog komen en is een tijdrovende reparatie nodig met colloïdaal beton. Maar dat bleef ons gelukkig bespaard.’’ De kapel in het Haagse Valkenboskwartier krijgt een nieuwe functie als buurthuis.

Samen met gebruikers maakte architect Cladders de tekeningen voor de verbouwing. Hij bracht een professionele keuken onder in een doos aan één kant van de kapel. Om de ruimte visueel in balans te houden plaatste hij aan de andere kant een vergelijkbare doos. Zo houdt de ruimte volgens Cladders haar monumentaliteit en blijft het mogelijk om incidenteel begrafenisdiensten te houden of huwelijken te voltrekken. Hoofdaannemer van de verbouwing is Michael van der Meer uit Pijnacker. De totale projectkosten bedragen zo’n 500.000 euro. Opdrachtgever Stek wil de kapel in september weer in gebruik nemen.

Reageer op dit artikel