nieuws

Volker Wessels grijpt opnieuw naast bouw De Kuip

bouwbreed Premium

BAM of de stichting Red de Kuip gaat stadion De Kuip verbouwen. Dat staat in een advies van de Verkenners Stadionontwikkeling, de zogenoemde Kuip-trojka. Volker Wessels valt daarmee voor de tweede keer buiten de boot. Het plan van de bouwer uit Amersfoort was te duur.

Een state of the art-stadion – het grootste in Nederland – maar met respect voor de huidige Kuip. Aan deze eisen moesten de zeven ingediende plannen voor het nieuwe voetbalstadion van Feyenoord voldoen, volgens verkenners Wim van Sluis, Hans Vervat en Jos van der Vegt. Kosten: maximaal zo’n 200 miljoen euro. Daarmee viel het 240 miljoen euro kostende plan van Volker Wessels af. Volgens het driemanschap vallen de plannen van Red de Kuip (met steun van Besix) dat 206 miljoen euro gaat kosten en dat van het Feyenoord Founders Consortium (BAM, AM, Siemens) voor 196 miljoen euro net wel binnen het budget.

De afwijzing van de commissie is een streep door de rekening van Volker Wessels. Lang leek het zo goed als zeker dat de één na grootste bouwer van Nederland het nieuwe onderkomen van Feyenoord zou gaan bouwen. Zomer vorig jaar ging het echter mis. De Rotterdamse gemeenteraad stemde tegen de benodigde gemeentelijke garantstelling van 165 miljoen euro. De plannen voor een 350 miljoen euro kostend stadion op sportcomplex Varkenoord verdwenen in de prullenbak.

Na het afblazen van het plan werd de drie verkenners gevraagd opnieuw onderzoek te doen naar de toekomst van het Feyenoord-stadion. De beoordelingscommissie kreeg zeven plannen om te beoordelen. Volker Wessels kwam, geholpen door MVSA Architects, met een compleet nieuw voorstel, de Superkuip. Het nieuwe plan speelde net als de stadions van Red de Kuip en BAM in op de wens van de supporters: een stadion op de plek van de ‘oude’ De Kuip.

In februari zag het er nog goed uit. De plannen van Volker Wessels, BAM en Red de Kuip werden door de commissie als ‘kansrijk’ beoordeeld. Gisteren viel Volker Wessels alsnog af. De commissie vindt de stadionplannen van het bouwconcern vooral te duur.

Teleurgesteld

Het verliezende bouwconcern wil niet te veel woorden vuil maken aan de afwijzing. In een schriftelijke reactie zegt het bedrijf “zeer teleurgesteld” te zijn. Behalve de Superkuip van Volker Wessels zijn ook de plannen van Zwarts & Jansma, Hennes de Ridder, Van Egeraat en KCAP afgevallen. De beoordelingscommissie trad gisteren niet in detail over de precieze reden van de afwijzing. Al liet verkenner Wim van Sluis zich wel ontvallen dat vier van de zeven plannenmakers, voornamelijk de architecten, wel ‘mooie tekeningen’ maar geen goede financiële onderbouwing hadden ingeleverd.

Wie het nieuwe onderkomen van De Kuip bouwt, wordt waarschijnlijk op 25 april bekend. De beoordelingscommissie heeft al aangegeven dat er hoe dan ook geld van de gemeente nodig zal zijn, bijvoorbeeld voor de infrastructuur rond het stadion.

De verkenners gaan de komende weken met de twee overgebleven kanshebbers en alle betrokken partijen om de tafel om tot een definitief plan te komen.

Reageer op dit artikel