nieuws

Verslaving

bouwbreed Premium

Jaren geleden werd er al gewaarschuwd tegen de verslaving aan fossiele brandstoffen. Eerst was er de Club van Rome die liet weten dat de voorraad fossiele brandstoffen eindig was. Daarna is van verschillende kanten aangedragen dat alleen al om geopolitieke redenen het verstandig zou zijn om niet zo afhankelijk te zijn van import van fossiele […]

Jaren geleden werd er al gewaarschuwd tegen de verslaving aan fossiele brandstoffen. Eerst was er de Club van Rome die liet weten dat de voorraad fossiele brandstoffen eindig was. Daarna is van verschillende kanten aangedragen dat alleen al om geopolitieke redenen het verstandig zou zijn om niet zo afhankelijk te zijn van import van fossiele brandstoffen.

Dat werd al gezegd bij de twee oliecrises die we gehad hebben. En ook het klimaat vraagt om minder gebruik van fossiele brandstoffen, aangezien verbranding daarvan bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.

En dan praten we nog niet eens over professor en progressor Jan Rotmans die al jaren pleit voor een energietransitie in de strijd tegen klimaatverandering. Als bonus levert dat ook nog vele duizenden extra hoogwaardige arbeidsplaatsen op.

Kortom, genoeg signalen om elke historicus aan het denken te zetten en navenant te handelen. Iedereen? Was het maar zo’n feest. De lobby van de fossiele energiejongens is zo groot dat Mark Rutte zich daaraan blijft vastklampen. Na je politieke leven moet er toch ook nog brood op de plank, nietwaar?

Rutte maakt het nu echter wel heel bont. Terwijl de acties van Poetin op de Krim en in Oekraïne hoe langer hoe meer gaan lijken op de manier waarop Hitler eind jaren dertig Sudetenland en Tsjecho-slowakije heeft ‘veroverd’, zit Rutte nog steeds in de ontkenningsfase.

Geen sprake van dat zijn energiemissie naar Rusland is uitgesteld als gevolg van de acties van Poetin, zo laat hij vriend en vijand in alle toonaarden weten.

Die houding geeft zonneklaar aan dat Rutte nog steeds ernstig verslaafd is aan fossiele brandstoffen, in dit geval aardgas. Dus in plaats van de energietransitie naar bijvoorbeeld all electrictot hoogste prioriteit te verheffen, is zijn prioriteit vooral niets zeggen dat de Russische beer boos zou kunnen maken. Die mocht de gaskraan eens dichtdraaien.

Mochten geopolitieke redenen onvoldoende zijn om de verslaafden op andere gedachten te brengen, dan is er nog altijd het rapport van de Europese Health and Environment Alliance. Die heeft berekend dat kolencentrales in de EU verantwoordelijk zijn voor 18.200 miskramen, 2,1 miljoen dagen medicijnengebruik, 4,1 miljoen verloren werkdagen en 28,6 miljoen ademhalingsklachten. Snel dus van fossiel af, dat scheelt 43 miljard aan kosten.

Reageer op dit artikel